Spolkový sněm schválil zpřísnění německých azylových zákonů

Němečtí poslanci odhlasovali zpřísnění azylových zákonů. Nová pravidla umožní jednodušší vypovídání běženců, zrychlí azylové řízení u občanů takzvaných bezpečných států a omezí možnost spojování rodin uprchlíků. Německá vláda očekává, že do roku 2020 přijde do země celkem 3,6 milionu migrantů. S odvoláním na interní odhady ministerstva hospodářství to dnes napsal list Süddeutsche Zeitung.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Angela Merkelová seznámila Spolkový sněm s postojem vlády před summitem EU

Angela Merkelová seznámila Spolkový sněm s postojem vlády před summitem EU | Zdroj: Reuters

„Těmito zákony chceme do světa vyslat tři signály,“ řekl o obsahu azylového balíčku náměstek ministra vnitra Ole Schröder.

„Zaprvé, ochranu a pomoc budeme poskytovat jen těm, kteří je skutečně potřebují. Zadruhé, budeme rychleji a rozhodněji vypovídat lidi, kteří pomoc vůbec nepotřebují, ale přicházejí do Německa z úplně jiných důvodů.“

„A zatřetí, budeme tvrději zacházet s těmi, kdo v azylovém řízení nespolupracují nebo se pomocí podvádění snaží prodloužit svůj pobyt v Německu," dodal Schröder.

Německo bude tvrději přistupovat k běžencům, kteří se snaží zatajit svou zemi původu nebo jinak podvádějí v azylovém řízení. Tito lidé přijdou o možnost získat útočiště. Německo také bude vypovídat lidi, kteří se dopustí zločinu a budou za něj odsouzeni k nepodmíněnému trestu vězení.

Zrychlit by se mělo i azylové řízení pro občany takzvaných bezpečných států. O udělení azylu pro ně bude možné rozhodnout během dvou týdnů, o případném odvolání v dalším týdnu. Zjednoduší se také možnost vypovídání uprchlíků, kteří jsou nemocní.

Německo také na dva roky pozastaví spojování rodin běženců, kteří se do Německa dostali. Vláda však chce dávat rodinným příslušníkům úspěšných žadatelů o azyl přednost při sestavování kontingentů lidí, které by měla země v budoucnu vyzvedávat přímo z krizových oblastí.

Skupina migrantů poblíž makedonsko-řecké hranice 25. února 2016 | Foto: Reuters

Interní odhady vlády počítají do roku 2020 s miliony migrantů, píše tisk

Německá vláda očekává, že do roku 2020 přijde do země celkem 3,6 milionu migrantů. S odvoláním na interní odhady ministerstva hospodářství to dnes napsal list Süddeutsche Zeitung. Odhad je založen na počtu žadatelů o azyl, kteří do Německa přišli loni a jejichž množství dosáhlo podle oficiálních údajů 1,1 milionu.

Šéf Spolkového úřadu pro migraci a uprchlíky Frank-Jürgen Weise ale takové vyčíslení podle agentury Reuters odmítl, nedává podle něj smysl.

Ministerstvo hospodářství na základě tohoto údaje „sestavilo interní, čistě technický odhad migrace ve spolupráci s ostatními vládními úřady," napsal německý list. Úřad předpokládá, že ročně by do Německa mělo dorazit asi půl milionu uprchlíků, počty se mohou rok od roku lišit.

NATO upřesnilo podmínky námořní mise proti pašování migrantů

Číst článek

"Takové počty neočekávám," řekl Weise v reakci na zprávu v Süddeutsche Zeitung. Uvedl, že není možné spolehlivě určit, kolik migrantů v příštích letech do Německa přijde, proto zveřejňování takových předpovědí nedává smysl.

Dodal, že migrace je závislá na řadě vnějších faktorů, mimo jiné i na vyjednávání mezi Washingtonem a Moskvou o Sýrii či na reakci Turecka, odkud běženci do Evropy vyplouvají.

Německá kancléřka Angela Merkelová, jejíž politika otevřených dveří je vystavena kritickým výhradám, v poslední době slibuje, že její vláda je připravena proud migrantů výrazně omezit.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme