Už brzy budete z kapsy kamarádům posílat virtuální peníze. A nejen kamarádům

25. únor 2016

Hvězdou médií v průsečíku nových technologií a plateb je v posledních letech bitcoin. S postupujícím časem se však zdá možnost, že bitcoin prorazí do mainstreamu, méně a méně pravděpodobná. Společnosti jako Ripple etablují blockchain (tedy technologii, na jejímž principu je bitcoin postavený) do bankovních systémů a umělci jako Imogen Heap v něm vidí potenciální spásu hudebního průmyslu. Samotnému bitcoinu však zdá se ujel vlak. Budoucnost plateb zřejmě leží v trochu nečekané sféře chatových aplikací.

Nástup různých messengerů a chatových aplikací je horkým tématem začátku letošního roku. Například návštěvy samotného Facebooku mezi mladšími uživateli opadají, zatímco Facebook Messenger se drží na výsluní. Už brzy si však v Messengeru nebudete s přáteli posílat jen krátké vzkazy, emotikony, gify anebo stickery. V blízké budoucnosti vám Facebook umožní v něm pomocí několika dotyků displeje posílat i peníze.

Čtěte také

Tato funkce je už od minulého roku dostupná v USA. Kdy přesně ji Facebook hodlá spustit i pro zbytek světa, zatím jeho zástupci neuvedli. Vše funguje jednoduše: v chatu s člověkem, kterému chcete poslat peníze, kliknete na malý symbol dolaru, otevře se vám možnost zadat částku a tu pak můžete odeslat po zadání bezpečnostního kódu (pokud jste majitelem zařízení od Applu, můžete pro tyto účely použít Touch ID). Facebook pošle peníze okamžitě, ten, komu je posíláte, si na ně kvůli bankovním lhůtám pravděpodobně počká tři pracovní dny. Je ale představitelné, že Facebooku se v budoucnu podaří tuto lhůtu srazit či obejít.

Messenger se evidentně snaží poučit z úspěchu čínské aplikace WeChat, která nedávno úspěšně spustila podobnou funkci. Existují pochopitelně také mnohé na platby primárně zaměřené aplikace, jako Venmo nebo Square Cash. Facebook Messenger oproti nim má ale hned dvě výhody. Uživatelé jsou jednak radši, když nemusí mít nainstalováno příliš mnoho aplikací, a Messenger už většina na svém zařízení má. Messenger zároveň může těžit z toho, že už má k dispozici rozsáhlou síť vašich kontaktů. Tento problém se například Square Cash snaží obejít partnerstvím se Snapchatem.

Facebook Messenger

„eBay si bere poplatek za každou transakci, Alibaba je má zadarmo a vydělává na reklamě. Alibaba je větší než eBay a Amazon dohromady a roste daleko rychleji. My chceme postupovat stejně. Chceme, aby na naší platformě probíhalo co největší množství transakcí a zároveň abychom udrželi co nejpříjemnější mobilní prostředí pro obchod,“ vysvětlil časopisu Wired David Marcus, dřívější prezident PayPalu, který má v současnosti ve Facebooku na starosti právě Messenger. Naznačuje tak, v čem vidí Facebook skutečný potenciál, co se zpeněžení této funkce týče. Tím není ani tak situace, kdy v restauraci zjistíte, že nemáte hotovost, a necháte za sebe zaplatit kamaráda, kterému okamžitě pošlete z telefonu platbu. Zlatým dolem by mohla být interakce uživatelů Facebooku s různými společnostmi a jejich stránkami na sociální síti. Bůhví, třeba vám za pár let přijde zpráva v Messengeru od vašeho mobilního operátora, že máte nezaplacený účet, a vy mu obratem pošlete platbu. A možná hned ve vedlejším okně budete zrovna posílat pronajímateli přes Messenger nájem.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.