Vodní nádrže pro průmysl se pořád nevzpamatovaly ze suchých měsíců

25. únor 2016
Zprávy , Zprávy

Vodní nádrže pro průmyslové podniky na Ostravsku se pořád nevzpamatovaly ze suchých měsíců. Vodohospodáři proto dál omezují odběr a chystají další opatření, aby na letošní rok zajistili dostatek vody pro průmysl.

Moravskoslezský kraj zažívá stoleté sucho. I když v posledních týdnech přibylo díky srážkám v řekách a přehradách vody, její celkové množství pořád zůstává na některých místech pod historickými minimy. Nejvážnější je situace v nádrži Olešná, kde hladina pořád klesá.

„Skoro o sedm metrů klesla hladina,“ říká hrázný Rostislav Jadlovec. „Objevují se věci, které doteď nebyly vidět. Sbíráme staré železné bójky, sudy a pneumatiky. Do sběru jsme odváželi i dvě lodě. Sběrači s detektory hledají zlaté řetízky a mince.“

Sucho tak odhalilo dosud ukryté poklady. Vodohospodáři ale pozorně sledují počasí, potřebují, aby hladiny stouply. „Každodenně se těšíme, že něco spadne. To vypadá hrůzostrašně – vodní dílo, které jde dnes bráno jako rybník,“ kroutí hlavou hrázný.

Právě klíčové nádrže pro ostravský průmysl Olešná a Žermanice teď trápí vodohospodáře nejvíc.

„Na Olešné zůstáváme ve velice nízkých hladinách, máme tam asi 15 procent plnění a situaci musíme nějakým způsobem řešit. Žermanice se se sice zlepšily, máme tam už 60 procent, ale pořád je to málo, abychom mohli garantovat průmyslovým podnikům vodu po celý letošní rok,“ potvrzuje technický ředitel Povodí Odry Petr Březina.

Pro obě vodní díla dál platí omezení odběru i odtoku. Kritickou situaci na Olešné tak chtějí vodohospodáři v létě využít alespoň pro odtěžení sedimentů ze dna přehrady.

autor: stj
Spustit audio