Ústí nad Labem má novou koncepci na rozvoj a podporu sportu v následujících třech letech

25. únor 2016

Rekonstrukce městských sportovišť, zlepšení jejich správy a provozu, podpora klubům i neorganizovaným sportovcům - to vše zahrnuje nově schválená koncepce sportu města Ústí nad Labem na roky 2016 až 2019. Jde v podstatě o plán, kam by se město ve spolupráci se sportovními organizacemi mělo ubírat.

Úplnou novinkou v koncepci je to, že pořadatelé akcí pro cyklisty mohou žádat o dotace. Jinak jde o podobný přístup, jako dosud – rodiče dětí, sportujících v klubech, budou dostávat šeky, podpotu mohou dostat akce sportovního kalendáře, volnočasové aktivity nebo mimořádně významné akce - například závody dračích lodí, nebo Grand Prix v boxu nebo v atletice.

V koncepci je zahrnutá také možnost mimořádných dotací – například tomu, kdo dosáhne výjimečného výkonu. O dotace mohou žádat i lidé, organizující aktivity postižených sportovců a také se dají požadovat peníze na obnovu sportovišť po nějaké přírodní katastrofě - například po povodni.

V koncepci se hodně mluví o podpoře preferovaných sportů na profesionální úrovni. V Ústí nad Labem jde o hokej, fotbal, basketbal, volejbal a florbal. Tyto kluby mohou dostat peníze na provozní infrastrukturu klubu, nebo za to, že budou propagovat město nebo přímou dotaci v rámci povolené veřejné podpory.

Jaké má Ústí nad Labem plány v rozvoji sportovišť?

V koncepci se uvádí, že je především potřeba vytvořit projekty, protože ty zatím město nemá. Letos by měl například vzniknout projekt na dostavbu fotbalového, zimního stadionu a rekonstrukci venkovních bazénů na Klíši.

Podle náměstka primátorky Jiřího Madara z Ústeckého fóra občanů chce město v této oblasti pomoci také soukromým provozovatelům sportovišť.

„Nemůže nastat situace, kdy jsou vypsané dotační tituly a město přitom není připraveno a nemá projekty. Proto tu je záměr vypracovat za město projekty a podpořit zpracování projektů v soukromých organizacích – konkrétně třeba Sluneta, kde jednáme o spolupráci ohledně vybudování druhé haly a atletické kryté dráhy v oblasti městského stadionu.“

V tomto případě jde o to, že město chce nechat udělat studii na multifunkční halu a druhou ledovou plochu mezi fotbalovým a hokejovým stadionem, tedy jestli je možné, aby tam vůbec byla a zda by to mělo smysl.

Dokument také zmiňuje, že by se měl změnit způsob správy městských sportovišť

Městské služby města Ústí nad Labem spravují a udržují plavecké areály v Brné a na Klíši, fotbalový i zimní stadion, tenisové kurty a bludiště na Větruši. Kritika se týká toho, že je neprůhledné a příliš levné pronajímání sportovišť klubům.

Příklad uvedl opoziční zastupitel Radim Bzura z TOP09: „Zimní stadion: náklady za rok 2014 jsou 11 milionů 880 tisíc, a v médiích bylo prezentováno, že hokejisté platí, mládež a profesionálové v součtu, 950 tisíc korun. To znamená, že zhruba 10,5 milionu teče přes městské služby do hokeje. Já proti tomu nic nemám, ale rád bych, když chceme podpořit hokej, aby to bylo nějakým transparentním způsobem, a aby platili tržní nájmy, jako jakýkoliv hobbyhokejista nebo někdo, kdo si půjde pronajmout ledovou plochu.“

V tomto není mezi opozicí a vedením města rozpor – proto podle koncepce prověří město aktuální stav pronajímání městských sportovišť a navrhne řešení.

autor: hau
Spustit audio