Včelpo dostal za antibiotika v medu pokutu 1,2 milionu korun. Chce se odvolat

Firma Včelpo dostala od veterinární správy pokutu 1,2 milionu korun. Sankce udělil úřad za antibiotika v medu. Zakázané látky našla inspekce ve výrobcích Včelpa loni v listopadu. Firma ale s rozhodnutí nesouhlasí a chce se proti němu odvolat. Státní veterinární správa výši pokuty ani důvody jejího udělení nepotvrdila. Podrobnosti chce zveřejnit v pátek.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Med, potraviny, sladký (ilustrační foto)

Med, potraviny, sladký (ilustrační foto) | Foto: Fotobanka Pixabay

„Dnes jsem od pana ředitele obdržela rozhodnutí krajské veterinární správy o udělení pokuty. Na konci je poučení o odvolání, my se budeme odvolávat. Uvidíme, jestli budeme úspěšní. Pokuta se mi zdá příliš vysoká,“ řekla Jarmila Machová, předsedkyně Českého svazu včelařů, který Včelpo vlastní.

Vedení včelařů loni v listopadu rozhodlo o zastavení prodeje všech výrobků firmy. Neznámý viník přimíchával do českého medu ukrajinský med s antibiotiky. Používání těchto přípravků při léčení včel je přitom v Evropské unii zakázané.

Machová v prosinci upozornila, že antibiotika mohla být do medu přidána záměrně kvůli snaze Včelpo poškodit v rámci konkurenčního boje. Jak už dříve uvedla, je třeba zjistit, jak se léky do medu dostaly.

Po veterinárním vyšetření začala firma med bez antibiotik znovu prodávat. Ředitel firmy Včelpo Panagiotis Margaritopoulos podle Machové již začal měnit chod podniku, aby se podobné případy nevyskytly. Měl by upravit vstupní kontroly i skladování medu podle technologického auditu, který si nechala firma vypracovat.

Anna Jadrná, Kateřina Součková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme