FIFA se chce reformovat. Na prezidenta ale kandiduje i kontroverzní šejk Salman

Na finále posledního mistrovství světa ve fotbale se nedíval. Přesto je šejk Salman z Bahrajnu jedním ze dvou velkých favoritů páteční volby nového prezidenta FIFA. Kritici se sice ironicky usmívají představě, že by právě on měl řídit reformy a uzdravit organizaci po velké korupční aféře. Jenže podstatnější je, co budou chtít volitelé. Hlavně ti z Afriky, kteří mají nejvíc hlasů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Šejk Salman z Bahrajnu působí ve fotbale už dlouho, sám ho ale nikdy nehrál

Šejk Salman z Bahrajnu působí ve fotbale už dlouho, sám ho ale nikdy nehrál | Zdroj: Reuters

Páteční mimořádný kongres FIFA rozhodne o novém nástupci potrestaného Seppa Blattera. Nenahradí ho Kamerunec Issa Hayatou, který dosavadního šéfa zastupuje, ani žádný jiný Afričan.

Tokyo Sexwale z Jihoafrické republiky totiž nemá podporu ani na vlastním kontinentu, který údajně podpoří bahrajnského šejka Salmana.

Přehrát

00:00 / 00:00

Očekává se, že bahrajnský šejk Salman bude mít podporu od afrických i asijských federací. Prezidentské volby FIFA sleduje v ČRo redaktor Jan Kaliba

Neznamená to, že Salman dostane všech 54 hlasů. V Curychu se ještě lecjaká dohoda upeče a každá federace volí za sebe – Jižní Súdán prý slíbil podporu Infantinovi, Egypt nebo Libérie Princi Alimu.

Ten se bojí, že někteří delegáti dostali pokyn vyfotit svůj hlasovací lístek, aby pak mohli prokázat, že volili tak, jak měli. Dokonce chtěl instalovat průhledné hlasovací budky, ale arbitráž jeho stížnost, že volba může být neregulérní, zamítla.

Suplující prezident Issa Hayatou mezitím mluvil o tom, jak je páteční volba důležitá, že je potřeba dál uklidňovat situaci a Mezinárodní fotbalovou federaci reformovat.

ŠEJK SALMAN
• Je prezidentem Asijské fotbalové konfederace
• Dříve vedl bahrajnský fotbalový svaz
• V páteční prezidentské volbě bude čelit čtveřici soupeřů
• Vystudoval anglickou literaturu a historii
• Má dvě dcery a jednoho syna

Jenže šejk Salman, jedna z vrcholných postav staré FIFA, je hlavně díky Asijské konfederaci, kde je prezidentem, a předpokládané podpoře Afričanů velkým favoritem na hlavního strůjce nové FIFA.

Jeho rodina už skoro čtvrt tisíciletí vládne v Bahrajnu, kde občanský pokus o reformu před pěti lety skončil mučením a zatýkáním mimo jiné i fotbalových reprezentantů.

Padesátiletý Salman odmítá, že se na tom podílel, jak tvrdí jeho kritici. Kromě toho už musel reagovat na zprávy, že pod jeho vedením Bahrajn sehrál sázkařskou mafií zorganizovaný zápas proti fingované reprezentaci Toga nebo naposledy ve středu na obvinění poslance europarlamentu Damiana Collinse, že coby šéf bahrajnského svazu ve své zemi zneužíval granty FIFA.

„Nemám co skrývat. Je nepřijatelné, aby za vámi někdo chodil a obviňoval vás z něčeho, co jste neudělal. A takhle je to pořád dokola,“ bránil se Salman v rozhovoru pro CNN.

Podpora kandidátům na pozici prezidenta FIFA | Foto: Český rozhlas

Jan Kaliba, Radek Šamša Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme