EU chce zjednodušit cestování za prací do zahraničí, zefektivní webový portál EURES

V Evropské unii je bez práce zhruba 22 milionů lidí. Jen zlomek z nich se ale pokouší hledat práci v cizině, přestože na řadě míst kvalifikovaná pracovní síla schází. Většinou je to kvůli neznalosti jazyka. Hledání práce v zahraničí ale podle průzkumů komplikuje i to, že je složité pracovní nabídky vůbec najít. Právě s tím pomáhá webový portál EURES, který se dnes Evropský parlament rozhodl rozšířit.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Úřad práce - ilustrační foto

Úřad práce - ilustrační foto | Foto: Vladan Dokoupil

V evropském portálu EURES jsou nabídky ze všech zemí Evropského hospodářského prostoru. Aktuálně je jich tam přes milion a sto tisíc.

Třeba ve Švýcarsku v současné době hledají kuchaře, instalatéry a programátory, v Rakousku zase číšníky a také například jeřábníka, kde dokonce nabízejí plat 2 300 eur měsíčně, tedy přes 60 tisíc korun.

Portál EURES je ale poměrně málo využívaný. Lidé ho jednak neznají, ale také to souvisí s evropskou neochotou jezdit za prací do ciziny. Ročně vycestuje za hranice státu jen pouhá 3 promile Evropanů, třeba ve Spojených státech odjíždí mimo svůj domovský stát 8krát tolik lidí.

EURES ale neslouží jen k nabízení a hledání pracovních míst, jsou tam i praktické informace o pracovních podmínkách v jednotlivých evropských zemích. Evropský parlament odhlasoval, že se portál rozšíří a bude ‘chytřejší‘.

„Chceme, aby se teď do systému EURES hromadně zapojily soukromé agentury pro nezaměstnané a další sociální partneři. Včetně třeba neziskových organizací, pokud nabízejí pracovní místa,“ vysvětlil zpravodaj návrhu, rakouský europoslanec Heinz Becker.

Na portálu EURES by se tak mělo objevit víc nabídek, třeba také sezónních brigád. Kromě toho by EURES měl podle europoslanců v budoucnu dokázat automaticky propojit životopis s odpovídajícími nabídkami a tím hledání zjednodušit. Pochopitelně bezplatně a bez ohledu na státní příslušnost.

Poslanci také zavedli změny, které mají umožnit osvobození stáží a učňovských systémů financovaných z veřejných zdrojů od přeshraničních závazků v oblasti zveřejňování, s ohledem na rozdíly vzdělávacích systémů a aktivních politik zaměstnanosti členských států.

Nařízení, které schválil Evropský parlament, ještě musí formálně schválit Rada ministrů. V platnost vstoupí po zveřejnění v Úředním věstníku Evropské unie a členské státy jej budou muset provést do dvou let.

Viktor Daněk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme