Íránci si volí parlament, Rúhání doufá v úspěch svých stoupenců

Íránci dnes hlasují o novém parlamentu. Umírněný prezident Hasan Rúhání si od voleb slibuje, že omezí dosavadní výraznou převahu konzervativců v zákonodárném sboru. Spoléhá přitom na přízeň voličů, které si získal na svou stranu vyjednáváním se světovými mocnostmi o íránském jaderném programu. Rozhovory skončily zrušením části zahraničních hospodářských sankcí vůči Íránu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Írán před volbami

Írán před volbami | Zdroj: ČTK

Běžní Íránci si stěžují hlavně na neudržitelnou situaci v národním hospodářství. Od politiků očekávají především zlepšení životních podmínek.

Pro prezidenta Hasana Rúháního jsou volby důležitou zkouškou důvěry v jeho vládu. Snaží se proto zajistit co největší účast a voliče zve k urnám i pomocí textových zpráv.

Rúhání je u moci od roku 2013 a podle ústavy se může v roce 2017 ucházet o další mandát. Zbytek toho prvního chce věnovat prosazení ekonomických a sociálních reforem. Úkol by mu podle agentury Reuters usnadnilo, kdyby získal v parlamentu větší podporu, než má dosud.

Na kandidátky se původně registrovalo víc než 12 tisíc lidí, polovinu uchazečů ale Rada dohlížitelů vyřadila. Mezi nimi i bývalého předsedu vlády a představitele reformního tábora.

ČRo, Lubica Bergmanová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme