Zákon proti neplatičům alimentů je na cestě. Jak se mohou rodiče domáhat výživného na děti?

26. únor 2016

Vláda chce pomoci rodinám s dětmi, kde jeden z rodičů neplatí alimenty. V takové situaci jsou tisíce rodin, které se často ocitají na prahu chudoby. Ministerstvo práce a sociálních věcí proto znovu připravuje zákon o zálohovaném výživném.

Každý rok je v Česku odsouzeno za neplacení výživného 10 tisíc lidí. Soudní exekutoři v průměru ročně zahájí 3600 exekučních řízení na dlužné výživné, průměrná vymáhaná částka se pohybuje okolo 80 tisíci korun.

Právě vězení nebo nízké příjmy ale stojí za tím, že soudy výživné odpouštějí. Jak se ho může postižený rodič domoct? „Řada dlužníků je už dopředu připravena na to, aby mohla své příjmy tajit,“ vysvětluje viceprezident Exekutorské komory Vladimír Plašil s tím, že jde o odklony majetku, práce na černo a v zahraničí.

Od roku 2013 lze také v rámci vymáhání výživného zabavit řidičské oprávnění. To ale není možné uplatnit tehdy, pokud dlužník řidičský průkaz potřebuje pro dojíždění do zaměstnání nebo pracuje jako řidič z povolání.

Zabavení řidičského průkazu je nástrojem, který je účinný případ od případu – existuje řada dlužníků, kteří průkaz z nejrůznějších důvodů potřebují, byť je neživí. „Mají zakoupené vozidlo, a na základě pozastavení řidičského oprávnění jsou daleko více náchylnější své závazky vyrovnat,“ upozorňuje.

autoři: jch , prh , Mikuláš Klang
Spustit audio