Muzeum umění v Olomouci nabízí nový zážitek. Představuje díla evropského malířství 19. století

Desítky let bádání v regionálních sbírkách starého malířství už počtvrté zúročí Muzeum umění Olomouc. Tým historiků umění připravil poslední pokračování Olomoucké obrazárny - řady expozic malířských pokladů z olomouckých fondů. Po italském, nizozemském a středoevropském malířství se výstavy a vědeckého katalogu dočkalo evropské malířství 19. století. Návštěvníci Arcidiecézního muzea v Olomouci uvidí reprezentativní výběr zhruba sedmdesáti obrazů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Muzeum umění v Olomouci

Muzeum umění v Olomouci | Foto: Radoslava Kvasničková

„Myslím si, že v České republice se jedná o naprosto výjimečný počin,“ je přesvědčený o jedinečnosti této výstavy Ondřej Zatloukal, zástupce ředitele Muzea umění, které Arcidiecézní muzeum spravuje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na nové výstavě v Olomouci jsou k vidění díla evropského malířství 19. století. Natáčela o tom Blanka Mazalová

Kolekce evropského malířství 19. století je nejrozsáhlejší částí sbírek starého umění v Olomouci. Na výstavě tak budou zastoupeni čeští, němečtí, rakouští, ale i francouzští, italští nebo španělští malíři.

Bohatý je i rejstřík námětů: krajiny, veduty, zátiší, biblické, mytologické, historické a žánrové výjevy, portréty i alegorie. A tak kurátorka Martina Potůčková rozčlenila výstavu právě podle témat.

Práce historiků umění ale někdy připomínala spíš detektivní práci. V řadě případů se jim podařilo objasnit či upřesnit autorství obrazů nebo jejich dataci. Neúspěšní zatím byli například u jednoho z obrazů Gustava Courbeta. Tady odborníci stále váhají, jestli jde o originál nebo zdařilý padělek. Jistota prý bude stát ještě hodně času a hodně peněz.

Co obraz, to příběh. Dokonale je zná historička umění Marie Mžyková. Má samozřejmě dokonalý přehled i o tom, ze kterých sbírek každý exponát pochází.

„Více než dvě třetiny této obrazárny spadá do sbírek Muzea umění v Olomouci. Co se týče dlouhodobých výpůjček, do této výstavy jsme zahrnuli pouze jeden unikátní obraz,“ říká Mžyková s tím, že zmíněným unikátem je poprvé vystavený obraz Vojtěcha Hynaise Portrét M.H. s vějířem.

České autory na výstavě zastupuje například Václav Brožík, Vojtěch Hynais, Antonín Chittussi, Julius Mařák, Antonín Slavíček, Antonín Hudeček, Luděk Marold, Alfons Mucha a řada dalších.

Blanka Mazalová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme