Rybník Žabakor dostal název po žábách. Dnes je rájem pro ornitology

26. únor 2016
Česko – země neznámá

Na samé severní hranici Středočeského kraje, na Mladoboleslavsku, se rozprostírá největší rybník v Českém ráji. Jmenuje se Žabakor a leží mezi vesnicemi Březina, Doubrava a Žďár u Mnichova Hradiště. Kilometr k jihu se zvedají tajuplné Příhrazské skály, ze kterých je na Žabakor překrásný pohled.

Rybník Žabakor má dnes plochu 45 hektarů. Vznikl v 16. století za účelem chovu ryb, převážně kaprů. Je největší a poslední z řady jedenácti historických rybníků na řece Žehrovce, která se vlévá do Jizery. Rybník se dodnes využívá k rybolovu a každý rok na podzim dochází k výlovu. Historicky se jedná o významné hnízdiště vodních ptáků.

Žabakor je přírodní rezervací, kde si návštěvu užijete především tehdy, pokud budete tiše pozorovat přírodu. V okolí Žabakoru hnízdí ze zjištěných 183 druhů ptáků zhruba polovina. K nejzajímavějším patří kormoráni, volavky, jestřábi a čápi. Žije tu i moudivláček lužní, cvrčilka slavíková, žluva hajní, chřástal kropenatý, moták pochop, ale také bukač velký nebo bukáček malý. Kromě toho tu byl pozorován i vzácný orel mořský.

Pro pozorování ptáků vznikl na břehu Žabakoru dřevěný altán, který najdete hned u silnice č. 610. Pokud si na cestu vezmete dalekohled, můžete sledovat množství ptáků, kteří se stahují převážně na ostrov uprostřed rybníka zvaný Hladov, do zadní části rybníka, která je chráněnou ptačí oblastí, anebo do okolního rákosí.

Po pravé straně Žabakoru je možné větší část rybníku obejít a dostat se blíže k ptačím koloniím

Rybník můžete také obejít po pravé straně od altánu po silnici až k jeho zadní části a z dálky pozorovat ptačí kolonie, které z tohoto místa uvidíte z větší blízkosti. Přímý vstup do míst ptačích kolonií je zakázán. Kolem rybníka jsou navíc neprůchodné mokřady plné rákosí.

Spustit audio