Odbory chtějí víc peněz pro státní zaměstnance v kultuře, ministr souhlasí

Odbory žádají pro příští rok minimálně 10procentní navýšení platů státních zaměstnanců v kultuře. Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula o tom dnes jednal s ministrem kultury Danielem Hermanem z KDU-ČSL. I podle něho je třeba platy více než šesti tisíc pracovníků v kultuře navýšit.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Loutkové divadlo

Loutkové divadlo | Foto: Město Třeboň

„Skutečně se dostáváme do situace, kdy hodně široce rozevřené nůžky našich příspěvkových organizací pomalu svíráme. Ač se se dostáváme k hladině platově vyšší, tak jsme ale, bohužel, stále nějaké dva, dva a půl tisíce pod celostátním průměrem,“ zalitoval Herman.

Pro letošní rok dostal resort kultury právě na platy zaměstnanců příspěvkových organizací 100 milionů korun navíc. Podle ministra Hermana byl loni průměrný plat v kultuře necelých 24 tisíc korun, v celostátní sféře přes 26 tisíc.

„Není to úplně běžné, že by došlo k takové shodě jako dnes. Zároveň i se zaměstnavateli,“ ocenil jednání předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula.

Podle něho jde v první řadě o změnu v oblasti platových tarifů.

„Je to nutné udělat letos už v rámci diskuse o rámcích státního rozpočtu na příští období. To znamená nejpozději v dubnu,“ uvedl Středula s tím, že věc projedná tripartita 7. března.

„Tak, aby v roce 2017 už mohl být tento stav realizován a lidé v kultuře měli o něco lepší životní úroveň,“ poznamenal šéf největší odborové centrály.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme