Ulice Krumlova pokryl sníh. Natáčí se tu pokračování pohádky Anděl Páně

26. únor 2016

Režisér Jiří Strach natáčí v Českém Krumlově pokračování snímku Anděl Páně. Příběh anděla Petronela patří k nejoblíbenějším českým pohádkám. Jen v kinech ho vidělo 190 tisíc diváků, u televizních obrazovek pak přes dva a půl milionu.

Filmaři točili v kulisách Českého Krumlova do 26. února. „Musím přiznat, že jsme se toho Krumlova trochu báli. Jak my čeští filmaři třeme bídu s nouzí, tak se mu obloukem vyhýbáme, protože máme pocit, že tuhle významnou turistickou lokalitu nezaplatíme. Nicméně jsme si dodali odvahy a přijetí od města bylo úžasné,“ říká režisér Jiří Strach.

O natáčení druhého dílu se uvažovalo dlouhou dobu, první klapka ale padla až po jedenácti letech. „Já jsem nechtěl točit pokračování za každou cenu, stejně tak Ivan Trojan. Řekli jsme si, že do tohoto půjdeme teprve tehdy, když budeme mít neprůstřelný scénář, za který dáme všechny ruce do ohně,“ doplňuje Jiří Strach.

Krumlovská ulice Latrán pod zámeckými schody se změnila k nepoznání. Změnily se exteriéry budov i jejich názvy. Zůstaly ale davy turistů. „Krumlov je určitě nejnáročnější lokace, co se týče zavírání ulic a podobně. Ale lidé jsou trpěliví, nikomu nevadí počkat,“ popisuje režisér.

Pro atmosféru adventu, ve kterém se děj pohádky odehrává, dokonce nasněžilo. Rekvizitáři s umělou sněhovou pokrývkou rozhodně nešetřili. Chumelení si užívali děti i dospělí. „Moc se těším na premiéru, je to krásně udělané a herci jsou výborní,“ komentovala Tereza Novotná.

Děj příběhu režisér prozrazovat nechce. Jména herců ale tajemstvím nejsou. I ve dvojce uvidíme Ivana Trojana v roli anděla Petronela nebo čerta Uriáše, kterého ztvární Jiří Dvořák. Osazenstvo nebe se ale rozšířilo a Jiří Strach slibuje svatého Petra Čtvrtníčka, svatou Lucii Bílou a svatého Josefa Abrháma.

V pohádce se objeví známá krumlovská místa, jako je Parkán, Jelení zahrada nebo lokalita na ostrově. Pozorný divák pak na plátně také pozná další záběry z jihu Čech. Točilo se třeba na Šumavě ve Zhůří u Kvildy.

Na přelomu dubna a května budou filmaři natáčet v ateliéru nebeské scény, pak už zamíří do střižny. Do kin přijde pohádka Anděl páně 2 už letos 1. prosince.

Natáčení pohádky Anděl Páně 2 v Českém Krumlově
autor: Vendula Kostohryzová
Spustit audio