Veterinární správa kvůli kauze s antibiotiky posílí kontroly medu z dovozu

Za med s obsahem antibiotik by měla společnost Včelpo zaplatit rekordní pokutu 1,2 milionu korun. Dnes to potvrdila Státní veterinární správa (SVS). Používání antibiotik u včel je v Evropské unii zakázané. Do výrobků Včelpa, což je firma vlastněná Českým svazem včelařů, se látky dostaly z medu dovezeného z Ukrajiny. Veterináři chtějí zabránit tomu, aby se podobné události opakovaly, u dovozového medu proto posílí kontroly.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Včelí med (ilustr. obr.)

Včelí med (ilustr. obr.) | Foto: Fotobanka stock.xchng

Podle veterinářů nejsou antibiotiky kontaminované výrobky Včelpa zdraví nebezpečné. Zbytky těchto léčiv v potravinách však z dlouhodobého hlediska zvyšují odolnost bakterií vůči antibiotikům, a tedy snižují jejich účinnost.

Proto jsou v Evropské unii zakázané a proto se ani včely v Česku nesmějí antibiotiky léčit.

Přehrát

00:00 / 00:00

O pokutě pro Včelpo za antibiotika v medu informovala redaktorka Iveta Vávrová

„Vyskytne-li se nákaza, kterou je možné léčit antibiotik včel, dochází k likvidaci celého včelstva a včelař dostane od ministerstva zemědělství náhradu vzniklých škod,“ vysvětlil ředitel odboru veterinární hygieny na SVS Jan Váňa.

Do výrobků Včelpa se antibiotika dostala z medu, který nebyl z EU. Společnost ho dovezla z Ukrajiny, kde tak přísná pravidla neplatí. Ačkoliv měla mít zásilka medu veterinární potvrzení o nezávadnosti, antibiotika přesto obsahovala.

Podle veterinářů se jedná o ojedinělý případ. „Kauza Včelpo je selháním jednoho subjektu,“ uvedl ředitel SVS Zbyněk Semerád.

Bez reakce však událost nezůstane – Státní veterinární správa chce posílit kontroly dovozového medu. „V místě příjmu medu ze třetí země budou probíhat kontroly, které by měly zabránit tomu, aby se podobná kauza ještě opakovala,“ popsal Jan Váňa.

Výrobky Včelpa s antibiotiky už by na trhu být neměly. Státní veterinární správa loni v listopadu donutila firmu stáhnout je z trhu. Víc než 23 tun medu musí být zlikvidováno, další výrobky čekají na posouzení. Zpět do prodeje se mohou vrátit jen zkontrolované, nezávadné šarže.

Rekordní pokutu, kterou společnost dostala, zdůvodnili veterináři tím, že výrobky se zbytky antibiotik mohli lidé kupovat po poměrně dlouhou dobu – zhruba osm měsíců, než věc odhalila namátková kontrola.

Společnosti se však pokuta zdá příliš vysoká. „My se budeme odvolávat. Uvidíme, jestli budeme úspěšní,“ uvedla už dříve předsedkyně Českého svazu včelařů Jarmila Machová.

Med - produkce v ČR 2000 - 2014 | Foto: Český rozhlas

ČRo, Iveta Vávrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme