Veterináři stáhli z trhu mražené filety z mečouna. Maso obsahuje rtuť

Státní veterinární správa (SVS) stáhla z trhu část zásilky mražených filetů z mečouna od značky Sashimi Swordfish Loin. Maso obsahovalo rtuť, a to v dvojnásobném množství, než dovolují limity. Zhruba tuna tohoto masa se už prodala.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

rybí maso

rybí maso | Foto: Free Stock Photos

„Zásilku o celkové hmotnosti 1320 kg dovezla do České republiky firma AG Seafood od belgické firmy Oceanwide – ryby však původně pocházely z Vietnamu. Z celkového množství bylo 1140 kg distribuováno do obchodních společností Makro CZ, Metro SK a Metro HU,“ uvedl mluvčí SVS Petr Pejchal v tiskovém prohlášení.

Víc než tuna rozmraženého mečouna byla podle veterinářů už prodána – s datem spotřeby 7. února. Z řetězců bylo staženo 127 kilogramů.

„Toto množství bude zlikvidováno u příjemců zásilek. Dalších 180 kg rybího výrobku bylo pozastaveno ve skladu Fjord Bohemia v Praze. Tato část zásilky bude zlikvidována, nebo vrácena do Vietnamu,“ doplnil Pejchal.

Pokud by někdo maso náhodou dodnes uchovával třeba v mrazáku, může ho vrátit tam, kde ho zakoupil.

SVS upozornila, že rtuť patří do skupiny takzvaných kumulativních jedů, které mohou způsobovat například zažívací problémy, potíže s ledvinami nebo neurologické změny. V závislosti na pozřeném množství může vést i k trvalému poškození zdraví nebo ke smrti.

„Laboratorní vyšetření zjistilo ve vzorcích zhruba dvojnásobné množství rtuti, než povolují limity. Toto množství nepředstavuje akutní nebezpečí, jedná se však o výrobek, který neodpovídá stanoveným požadavkům na zdravotní nezávadnost,“ poznamenal Pejchal.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme