Vít Bárta chce po státu 23 milionů jako odškodnění za trestní stíhání

Obvodní soud pro Prahu 2 začal řešit žalobu bývalého ministra a šéfa Věcí veřejných Víta Bárty. Po státu chce vysoudit více než 23 milionů korun jako satisfakci za trestní stíhání, které se týkalo údajné korupce uvnitř bývalé vládní strany.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vít Bárta a Kristýna Kočí

Vít Bárta a Kristýna Kočí | Foto: Filip Jandourek

Peníze chce Vít Bárta podle svého advokáta Tomáše Gřivny za to, že stíhání mu zničilo mimo jiné kariéru.

„Obecně je to z důvodu toho, že trestní stíhání zasáhlo do jeho práva na ochranu osobnosti. A určitě součástí zásahu byla i medializace, která byla z části zapříčiněna i tím, jak se soud prvého stupně vyjadřoval do médií,“ řekl Gřivna.

Ministerstvo spravedlnosti už Bártovi vyplatilo zatím více než 300 tisíc za náklady na obhajobu a omluvilo se mu. Částku, kterou požaduje Bárta, mu ale proplatit nechce.

„S nárokem na náhradu újmy ve výši 23 milionů korun panu Bártovi ministerstvo spravedlnosti neproplatilo. Dospělo k závěru, že nejsou žádné důkazy o tom, že by byla příčinná souvislost se samotným trestním stíháním. Spíše podle našeho názoru souvisela újma se samotným jednáním žadatele nebo osob v jeho okruhu,“ vysvětlila mluvčí resortu Tereza Schejbalová.

Kolečko soudů

Obžaloba tvrdila, že Vít Bárta dal tehdejším stranickým kolegům, poslancům Kristýně Kočí a Jaroslavu Škárkovi 170 tisíc a 500 tisíc korun za to, aby k němu byli loajální a prosazovali jeho zájmy ve straně.

Bárta, který v dubnu 2011 kvůli kauze rezignoval na funkci ministra dopravy, se hájil tím, že Škárkovi a Kočí peníze jen půjčil.

Poprvé soud vyměřil Bártovi podmínku 18 měsíců. Škárka dostal tři roky nepodmíněně za to, že z Bárty vylákal peníze, aby ho zdiskreditoval. Pak proběhla celá série odvolání a nových projednání, jejichž výsledkem bylo to, že v roce 2013 byli Bárta i Škárka zproštěni viny.

Proti verdiktu podal dovolání nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. Nejvyšší soud v lednu 2014 toto dovolání odmítl.

ČRo, Jaroslav Gavenda Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme