Gianno Infantino je novým prezidentem Mezinárodní fotbalové federace FIFA

Švýcarský funkcionář a dosavadní sekretář UEFA Gianno Infantino se stal novým prezidentem FIFA po tom, co ve druhém kole curyšského hlasování získal 115 hlasů. Porazil tak svého největšího rivala šejka Salmána al-Chalífa z Bahrajnu, jordánského prince Alího i Francouze Champagne.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nově zvolený šéf Mezinárodní fotbalové federace FIFA Gianno Infantino přijímá gratulace čerstvě po svém zvolení

Nově zvolený šéf Mezinárodní fotbalové federace FIFA Gianno Infantino přijímá gratulace čerstvě po svém zvolení | Zdroj: Reuters

Druhý al-Chalíf získal ve druhé volbě stejný počet hlasů, jako v prvním kole. Infantinovi ale do funkce pomohly hlasy delegátů, kteří původně podporovali zbylé dva kandidáty.

Podle všech předpokladů neměla volba nového prezidenta FIFA po prvním kole vítěze. Ke zvolení by jeden z kandidátů musel obdržet 138 hlasů. Největší favorité - Gianni Infantino a šajch Salmán bin Ibráhím Chalífa - získali o 50, respektive o 53 hlasů méně. Do druhého kola hlasování s nimi postoupili i Alí bin Husajn a Jérome Champagne.

Už před volbou odstoupil pátý z kandidátů, Jihoafričan Tokyo Sexwale. Mezi zbylými čtyřmi kandidáty se v prvním kole nerozhodlo.

Hlavním favoritem byl šejk Salmán, šéf asijského fotbalu, jenž měl mít podporu dvou velkých konfederací Afriky a Asie, které mají dohromady 98 hlasů. Nakonec však získal o tři hlasy méně než jeho hlavní soupeř, generální sekretář UEFA Infantino.

Ten nakonec ve funkci nahradí Seppa Blattera, který světovému fotbalu vládl od roku 1998. Kvůli rozsáhlé korupční aféře kolem FIFA, která vypukla loni v květnu, však ve funkci skončil.

ČTK, Stanislav Zbyněk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme