Šéfem Technologické agentury ČR bude zřejmě Petr Očko. Navrhla ho rada pro výzkum

Novým šéfem Technologické agentury České republiky bude zřejmě Petr Očko. Dnes ho v tajné volbě zvolila vládní rada pro výzkum. Návrh musí ještě schválit vláda, která by o něm mohla jednat už začátkem března.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Petr Očko, kterého zvolila vládní rada pro výzkum za nového šéfa Technologické agentury ČR. Návrh musí ještě schválit vláda

Petr Očko, kterého zvolila vládní rada pro výzkum za nového šéfa Technologické agentury ČR. Návrh musí ještě schválit vláda | Zdroj: ČTK

Devětatřicetiletý Petr Očko nyní pracuje na ministerstvu průmyslu, kde je už šestým rokem. Věnuje se podpoře inovací – připravuje národní inovační fond, který má podporovat začínající inovativní firmy.

Během studií pracoval jako webový vývojář. Mezi lety 2001 a 2007 působil v různých funkcích na ministerstvu financí.

Evropským fondům se věnoval také během dvouletého působení ve společnosti Telefónica O2, stejně jako během ročního angažmá ve funkci vrchního ředitele pro oblast rozpočtu a fondů EU na ministerstvu dopravy.

Přednáší na Univerzitě Karlově a Masarykově univerzitě v Brně.

O post předsedy Technologické agentury se ucházelo celkem pět lidí. Kromě Očka také bývalý fotbalový rozhodčí a vědecký pracovník Evžen Amler, Pavel Habarta z Technologického centra Akademie věd, Rudolf Kampf z Vysoké školy technické a ekonomické v Českých Budějovicích a také současná předsedkyně agentury Rut Bízková.

Bízková, která agenturu vede od roku 2012, patřila společně s Očkem hlavním kandidátům na šéfa agentury.

Možná by se dala označit i za favoritku. Měla totiž 58 nominací od firem i akademických ústavů, a přízeň měla i u současného předsednictva agentury.

Naproti tomu Očko měl nominace dvě – podle svých slov od ministerstva průmyslu a Asociace malých a středních podniků.

Agentura rozdělí tři miliardy ročně

Technologická agentura ČR vznikla před sedmi lety s cílem podporovat spolupráci mezi výzkumnými organizacemi podporovanými státem a podnikatelskou sférou.

V rámci svých programů vybírá a následně financuje projekty aplikovaného výzkumu, experimentálního vývoje a inovací. Každoročně takto rozdělí tři miliardy korun.

Třeba v letech 2011 až 2013 podporovala sdružení CESNET, které vyvíjelo technologii pro přenos videa s ultravysokým rozlišením (4K) s co nejnižším časovým zpožděním. Před dvěma lety byla tato technologie použita například při demonstrativním přenosu operace nádoru v ledvině z Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem.

Agentura třeba také od roku 2013 podporuje projekt, který má za cíl zvýšit ochranu optických vláken, které tvoří důležitou páteřní infrastrukturu.

A do třetice lze zmínit třeba podporu projektu firmy INTENS, která vyvíjí dopravní systémy, a Českého vysokého učení v Praze, který má za cíl pomocí komunikace automobilu s vnějším světem v co největší míře automatizovat jeho procesy. Partneři se chtějí v projektu dostat až k fázi autonomního řízení vozidel.

ČRo, Alžběta Havlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme