Úřady musely o 4 hodiny prodloužit íránské volby, účast byla mimořádně vysoká

Mimořádně velká účast provázela parlamentní volby v Íránu. Kvůli velkým frontám se hlasování muselo o čtyři hodiny prodloužit. Íránci volili poprvé od uzavření jaderné dohody se Západem, která přinesla zrušení většiny ekonomických sankcí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

O volby v Íránu byl obrovský zájem. Lidé stáli ve frontě

O volby v Íránu byl obrovský zájem. Lidé stáli ve frontě | Zdroj: ČTK

Prezident Hasan Rouhání vyzval Íránce, aby se k urnám dostavili v co největším počtu. Od pokračování současné politiky vůči Západu si jeho stoupenci slibují velké zahraniční investice a rychlý hospodářský růst.

Pokud ale v parlamentních volbách jednoznačně uspějí konzervativní kandidáti, může to naopak manévrovací prostor vlády prezidenta Rouháního výrazně omezit.

Všechny kandidáty musí v Íránu předem schválit nevolená Rada dohlížitelů, která má poslední slovo také při schvalování všech zákonů. Z 12 tisíc podaných kandidatur přibližně polovinu vyřadila - mezi nimi i známé zástupce reformního tábora.

Přesto jsou volby v Íránu podle Slavomíra Horáka z Fakulty sociálních věd relativně svobodné. „Když to srovnám s okolními zeměmi, zejména arabskými, tak je to pořád relativně otevřený nebo alternativní politický systém,“ poznamenal.

Kromě parlamentu volili Íránci na příštích osm let také členy Rady expertů, která vybírá Nejvyššího vůdce. Vzhledem k tomu, že ajatolláhu Chameneímu je 76 let a údajně trpí rakovinou, mohli by její noví členové také volit jeho nástupce.

Ondřej Himmer Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme