Čeští dopravci ztrácejí zájem o cesty do Británie. Kvůli migrantům se prodražují

Dopravci jezdící do Velké Británie čím dál častěji řeší škody na vozidle i na zboží. Mohou za to uprchlíci, kteří se ve francouzském Calais snaží za každou cenu dostat do kamionu, aby je odvezl do Anglie. Některé události pokryje pojištění, ostatní náklady ale musí zaplatit dopravce nebo zákazník.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V Calais to vře: Agresivní uprchlíci ohrožují řidiče kamionů

V Calais to vře: Agresivní uprchlíci ohrožují řidiče kamionů | Foto: Zdeněk Vykouřil

„Přijel jsem do Anglie a tam to bouchalo na plachtu, takže jsme okamžitě volali policii. Auto obklíčila a já jsem ho musel otevřít. Něco bylo poškozeného,“ popsal zkušenost s uprchlíky řidič kamionu Zdeněk.

Poškozené zboží zaplatila pojišťovna. V České republice si mohou dopravci běžně sjednat pojištění odpovědnosti.

Přehrát

00:00 / 00:00

Čeští dopravci kvůli problémům s migranty ztrácejí zájem jezdit do Spojeného království. Jaké komplikace musí řešit, se řidičů ptal Luděk Hubáček

„V rámci pojištění odpovědnosti dopravce jsou kryty i škody, které vzniknou na převáženém nákladu. Sem mohou spadat i případné škody, které na něm způsobí migranti,“ řekla mluvčí České pojišťovny Ivana Buriánková.

Některé výdaje ale pojišťovna neproplatí. Běženci, kterým se podaří do vozidla vniknout, ho během dlouhé cesty do Anglie většinou znečistí výkaly. Podle prezidenta sdružení ČESMAD Vladimíra Starosty se špinavý kamion často vrací i se zbožím zpět.

„Když chceme dát celý náklad vyčistit, cena bývá velmi často 10 tisíc liber, což je nepřijatelné pro našeho českého zákazníka. My pak s takovýmto nákladem cestujeme zpátky do České republiky, tady dojde k vyčistění a další přepravě směrem do Anglie,“ popsal.

Kamionová doprava se navíc prodražuje o desetitisíce jen zpožděním, které vozidla nabírají na francouzských hranicích v Calais, kde stojí i den a půl.

Zatím se podle sdružení ČESMAD o náklady dělí se zákazníky v Británii. Už teď ale kvůli častému poškození zboží a znečištění vozidel klesá ze strany dopravců zájem do země jezdit.

Luděk Hubáček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme