U Vrchního soudu v Praze proběhne politický monstrproces. Studenti připomenou 50. léta

Pražský vrchní soud si připomene komunistický monstrproces s takzvanou skupinou Stříteský a spol. Dvě desítky studentů z Litomyšle byly v 50. letech minulého století odsouzeny za rozvracení lidově demokratického zřízení. Právě studenti si soudní líčení zopakují. V rámci projektu proti totalitě Mene Tekel se přes den vžijí nejen do role obžalovaných, ale i soudců nebo prokurátora.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vrchní soud v Praze

Vrchní soud v Praze | Foto: Veronika Hlaváčová | Zdroj: Český rozhlas

„Můj advokát byl takový nemastný, neslaný,“ vzpomínal Miloslav Kohout, jeden z 24 lidí obžalovaných ze spolčení a rozvracení lidově demokratického zřízení. „Měl jsem mu za zlé, že neřekl mé mámě, že nemůžu dostat trest smrti, protože jsem ho měl navržený.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Při rekonstrukci politického procesu z 50. let budou na lavici obžalovaných sedět studenti práv. O co v případu šlo, popsal Ľubomír Smatana

V procesu šlo prakticky o to, že studenti veřejně nesouhlasili se zrušením organizace Junák. Jeden z nich, Karel Metyš, dostal tři roky.

„My jsme seděli ve třech řadách a za námi seděly soudružky z litomyšlských závodů. Aby ukázaly, že k nám nepatří, tak měly rudé šátky a křičely: ‚Pověste je, stáhněte z nich kůži.' Taková tam byla atmosféra,“ přiblížil.

Rekonstrukci procesu vymyslel Jan Řeřicha ze sdružení Mene Tekel. Na lavici obžalovaných i na místa prokurátora a soudců posadí jako herce studenty právnické fakulty. Budou číst totéž, co podle spisu říkali tehdejší obžalovaní.

„Dalo by se říct, že jako je literatura faktu, tak tohle je takové divadlo faktu, protože studenti se role neučí, ale úmyslně je čtou, citují,“ popsal.

V procesu Stříteský a spol. dostali odsouzení dohromady 220 let. Podle badatelů byla v celém líčení pravdivá ale snad jenom jména. Všechny skutky a souvislosti pečlivě zaranžovala komunistická policie společně se státní bezpečností.

Ľubomír Smatana Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme