Po Česku ani Libanon nevydá Fajáda do USA, podle advokáta by mohl brzy opustit vazbu

Ani Libanon nevydá Alího Fajáda do Spojených států. Podle jeho advokáta Vladimíra Řičici tak rozhodl bejrútský žalobce a advokát se domnívá, že by se Fajád mohl během několika dní dostat na svobodu. Muže Spojené státy podezřívají z napojení na teroristy. Do Libanonu odjel Fajád z České republiky začátkem února.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Libanonec Alí Fajád (na archivním snímku z 18. 12. 2014)

Libanonec Alí Fajád (na archivním snímku z 18. 12. 2014) | Zdroj: ČTK

Fajádův advokát Vladimír Řičica Českému rozhlasu řekl, že podle informace, která se k němu dostala, ani Libanon nevydá Alího Fajáda do USA.

„Podle této informace libanonský státní zástupce nevyhověl žádosti Spojených států o jeho vydání k trestnímu stíhání do USA. Mám za to, že konečné rozhodnutí o jeho propuštění může být v řádu dnů. Zdůrazňuji ale, že je to můj názor,“ říká Vladimír Řičica.

Fajád čelí u amerického federálního soudu obžalobě z přípravy vražd zaměstnanců americké vlády, dále z pokusu získat, přepravit a použít protiletadlové střely a z pokusu poskytnout materiální podporu teroristické organizaci.

Alího Fajáda odmítla Česká republika vydat do USA. Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) později uvedl, že podmínkou propuštění pěti Čechů zadržovaných v Libanonu bylo to, aby Česko nevydalo Fajáda do Spojených států.

Fajád byl z pražského vězení propuštěn ve stejný den, kdy se pět Čechů vrátilo do vlasti. Tento krok Spojené státy ostře kritizovaly.

Kauza Alí Fajád | Foto: Český rozhlas

Ondřej Látal Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme