Sobotka po schůzce se Zemanem: Zásadní rozpory ohledně programu vlády jsme nenašli

Nenašli jsme zásadní rozpory ohledně plnění vládního programu. Oznámil to premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD po pětihodinovém jednání v Lánech, kde byl hostem prezidentova expertního týmu. S Milošem Zemanem mluvil hlavně o záměrech vlády na příští dva roky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Exremiér Bohuslav Sobotka z ČSSD

Exremiér Bohuslav Sobotka z ČSSD | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Mluvčí Hradu Jiří Ovčáček na svém twitterovém účtu informoval, že dnešní jednání premiéra Bohuslava Sobotky a prezidenta Miloše Zemana v Lánech mělo dva okruhy. Napsal také, že čelní politici stále nenašli shodu ohledně migrační krize.

„Domácí politika, zde ocenění odblokování ekonomického růstu, konstatování skluzu u některých zákonů. Zahraniční politika, zde nadále panuje neshoda mezi panem prezidentem a panem premiérem v otázce migrační krize a způsobu jejího řešení,“ uvedl Ovčáček.

Prezidentův mluvčí pro Český rozhlas upřesnil, že Zeman je stále zásadním odpůrcem kvót.

„Pan prezident dává přednost razantnějším a účinnějším opatřením. Jinými slovy dává přednost lepší spolupráci v rámci Visegrádské čtyřky, to znamená solidaritu České republiky například se Slovenskem, Maďarskem, ale také s Polskem. Česká vláda nechala ve své podstatě kvóty projít a nikterak už proti nim neprotestuje nebo nepostupuje,“ vysvětlil Ovčáček.

Prezident České republiky Miloš Zeman v Interview Plus | Foto: Khalil Baalbaki

Premiér ale řekl, že migrace byla pouze okrajovým tématem. Zásadní rozpory ohledně vládního programu prý během schůzky nenašli.

„Vláda má svůj program, který vyplývá z volebního programu všech tří politických stran. Vycházíme z nějaké shody. Musím říct, že jsme nenašli nějaká témata z hlediska plnění vládního programu, kde by byly nějaké zásadní nebo velké rozpory. Spíš je problém v tom, abychom ty věci dotáhli do konce,“ upozornil Sobotka.

Premiér představil prezidentovi splněné priority vlády i plány na příští dva roky. Budoucí kroky kabinetu už dříve Sobotka shrnul do 23 bodů.

Prioritou vlády je například dokončit schvalování zákona o elektronické evidenci tržeb a uvést ho do praxe. Předseda vlády chce také prosazovat valorizaci penzí, přijetí nového loterijního zákona, zákona o prokazování původu majetku a zákona o plošném zákazu kouření v restauracích.

„Většina zákonů už vládou byla schválena, čekáme na projednání v parlamentu. Čekáme velmi netrpělivě například na zákon o prokazování původu majetku, schválení zákona o referendu a zákon o střetu zájmů,“ dodal Sobotka.

Mezi priority kabinetu patří také zavedení předčasných odchodů do důchodu pro horníky z hlubinných dolů a zvýšení minimální mzdy od ledna příštího roku alespoň na 11 tisíc hrubého.

Stejně jako v předcházejících letech chce koaliční vláda i dál podporovat ekonomický růst a zaměstnanost, sociální soudržnost společnosti a zajištění větší bezpečnosti občanů i celé země.

Věra Pfeifferová, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme