Výjimečně nadané děti budou mít od září nárok na finanční podporu

Od letošního září se změní podpora nadaných dětí. Nově budou mít všechny nárok na finanční příspěvek na rozvíjení svého talentu. V Česku jich je téměř 1400. Novela školského zákona jim také umožní studovat podle individuálního vzdělávacího plánu a absolvovat stáže na jiných školách.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Studenti ve třídě (ilustr. foto)

Studenti ve třídě (ilustr. foto) | Foto: Fotobanka stock.xchng, Alexander Redmon

„Lidé, kteří mají vyšší IQ, se většinou nedokážou tak moc společensky začlenit, cítí se třeba jako naprostí outsideři,“ myslí si student pražského Mensa gymnázia Márty.

Rozdíl ve výuce nadaných žáků je podle učitele zeměpisu Martina Kulhánka velký. „Studenti víc o věcech přemýšlejí. Ptají se neustále a na všechno,“ říká Kulhánek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž Ľubomíra Smatany z pražského Mensa gymnázia, které přijímá jen uchazeče s IQ nad 130

Podle novely školského zákona budou mít všechny děti nárok na finanční podporu. Vypočítá se podle stupně jejich nadání, kterou určuje pedagogicko-psychologická poradna.

Zákon zavádí i další podpůrná opatření. „Například individuální vzdělávací plán, na který může dítě tentokrát dosáhnout. Zavádíme také stáže na jiných školách, které musí být se svolením daného ředitele,“ vysvětluje mluvčí ministerstva školství Jarmila Balážová.

Podle Balážové se počet výjimečně nadaných žáků příliš nemění. „V roce 2015 jsme měli v základních školách 998 žáků, na středních 356 a na konzervatořích 30 žáků,“ říká Balážová.

Novela školského zákona začne platit 1. září 2016.

dab, Pavla Lioliasová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme