Při sérii výbuchů v ruském dole zahynulo 26 horníků

Ruské ministerstvo pro mimořádné situace potvrdilo smrt 26 horníků v dole Severní u města Vorkuta. Zůstali v něm uvězněni od 25. února, kdy došlo k prvnímu z celkem tří velkých výbuchů metanu, po kterých následoval zával a požár.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kolo v těžní věži

Kolo v těžní věži | Foto: www.mayrau.wz.cz

Ministr pro mimořádné situace Vladimír Pučkov konstatoval, že vysoké teploty a nedostatek kyslíku na místě třetího výbuchu, který se stal dnes v noci, znemožňují jakékoli další záchranné práce a pro životy 26 horníků se už nedá nic udělat.

Při třetím výbuchu zahynulo také pět záchranářů, včetně velitele zásahu. Metan explodoval v hloubce 780 metrů. Důl Severní teď zřejmě zalijí vodou a úplně uzavřou.

Důlní neštěstí ve Vorkutě, vzdálené víc jak 2000 kilometrů od Moskvy, začali ruští záchranáři řešit ve čtvrtek. První dva výbuchy tehdy nastaly ve chvíli, kdy bylo na šachtě 110 havířů. Osmdesát horníků se podařilo zachránit, čtyři zemřeli. Dalších 26 pak zůstalo uvězněno v podzemí.

Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme