Povstalci na severu Sýrie se údajně stali terčem leteckého bombardování

Ruské nebo syrské letectvo údajně provedlo nálety na oblast kolem města Aleppo. Moskva ani syrská vláda zatím tyto informace nepotvrdily. Podle povstalců a nevládních organizací bomby zasáhly šest menších měst na sever a severozápad od Aleppa. V Sýrii přitom platí od soboty příměří.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ruská intervence v Sýrii

Ruská intervence v Sýrii | Foto: Ministerstvo obrany Ruské federace

Územím zasaženým nálety prochází poslední zásobovací cesta, kterou můžou povstalci v Aleppu používat pro dodávky zbraní a zásob z Turecka. Syrská armáda se snažila tuto trasu odříznout povstalcům ještě před začátkem příměří, což se jí ale úplně nepovedlo.

Podle povstalců zasáhlo dnešní bombardování i civilní cíle jako tržiště nebo pekárny. Z jiných zdrojů se ale tyto informace nepodařilo ověřit.

Rusko se zatím k celé záležitosti oficiálně nevyjádřilo a stejně o náletech mlčí i syrská vládní média. V zasažené oblasti navíc není jasné, jak se mocnosti dohodly na zónách, ve kterých příměří platí a ve kterých ne.

V některých z bombardovaných sídel byla aktivní fronta Nusra, na kterou se příměří nevztahuje, v jiných jsou naopak aktivní povstalecké skupiny, které součástí příměří jsou.

Příměří začalo v Sýrii platit v pátek ve 23 hodin SEČ. Na klidu zbraní se dohodly i Spojené státy s Ruskem a podpořila ho také Rada bezpečnosti OSN. Kromě fronty Nusra se příměří netýká také radikálních islamistů z hnutí Islámský stát.

Sýrie | Foto: ČTK

Příměří v Sýrii se zatím dodržuje, narušily ho jen drobné incidenty

Číst článek

Štěpán Macháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme