U horských bud můžete potkat i rysa

28. únor 2016

Chvíli v Čechách a chvíli v Polsku, ale stále v krásné přírodě, kde můžete potkat třeba i rysa. Takové to bude, pokud se vydáme k horským boudám na české a polské straně Jizerských hor a Krkonoš.

Právě k desítkám horských bud na české a polské straně Jizerských hor a Krkonoš zamířil v poslední době liberecký fotograf Jan Pikous. Spolu se spisovatelem Markem Řeháčkem o nich píše knihu. Porovnávají jejich současný vzhled se starými pohlednicemi. A v jednom se shodují už teď – stojí za to se tam vydat.

„Voseckou nebo Jilemnickou boudu, Dvoračky, Labskou boudu nebo Prezidentskou chatu zná téměř každý turista. Málokdo byl ale na Nadlomnické boudě v polské Karpači, na chatě Kochanovce v Pjechovicích nebo na Vysokém kameni Sklářské Poruby. Do jejích blízkosti se dostanete dokonce přímým vlakem z Liberce,“ připomíná Jan Pikous.

Pokud chcete dříve, než byste se vydali přímo na místo, načerpat o horských boudách v Jizerkách a Krkonoších co nejvíce informací, zajeďte nejprve do Muzea Českého ráje v Turnově. Kurátor výstavy o horských boudách Miroslav Cogan připomněl, jak významné tyto stavby v minulosti byly. „Horské boudy v Česku a v polském Slezku mají stejnou minulost, proto jsou si podobné,“ dodává.

Podle něj budou čeští turisté překvapeni krásou přírody u méně známých polských bud. V jejich blízkosti leží i nádherné vodopády, roste tam spousta unikátních květin a žijí tam i vzácná zvířata, jako třeba právě rys.

Spustit audio