Liberecké divadlo F. X. Šaldy roztančilo slavnou pohádku Alenka v říši divů

28. únor 2016

Známou pohádku Lewise Carrolla Alenka v říši divů převedlo liberecké Divadlo F. X. Šaldy do taneční podoby. Baletní soubor nastudoval příběh Alenky, která na oslavě narozenin potká Bílého králíka a vydává se s ním na podivuhodnou cestu.

Pohádkový svět v tanci se na premiéře před tímto víkendem (26. 2.) líbil nejen malým divákům, ale i dospělým, kteří většinou světoznámou literární předlohu dobře znají. Hlavní role tančí Angličanka a Australan.

Hlavní postavou je Alenka, která díky svému pádu do králičí nory objevila řadu neuvěřitelných věcí ve svém pohádkovém životě. V pohádce tančí i kočka Šklíba, Kloboučník, zajíc Březňák a housenka. V titulní roli vystupuje Angličanka Anabell Pearsová. Je zajímavé, že studovala ve stejném městě, kde na konci života žil autor Alenky v říši divů, v Guildfordu.

„Ano, žil tam posledních deset let, zemřel pak v domě své sestry a je v Guildfordu i pochovaný. Ve městě je plno soch, které ho stále připomínají. Já osobně jeho pohádky miluji kvůli zvláštním postavám, které Alenka potkává v imaginativním světě plném podivuhodností,“ dodává šéfka libereckého baletu Alena Pešková. Připomíná, že v roli Bílého králíka uvidí diváci Australana Rory Fergusona.

Z baletu Alenka v říši divů - divadlo F. X. Šaldy

Choreografii představení vytvořila režisérka Sylva Nečasová.

Spustit audio