Akce 'Suchej únor' jde do finále. Někteří lidé vydrželi celý měsíc nepít

Udělat něco pro své zdraví a případně i ušetřit - to byly hlavní motivy účastníků kampaně Suchej únor. Akci vyhlásila Liga otevřených mužů formou výzvy na sociální síti Facebook. Jedinou podmínkou účasti bylo nevypít v únoru ani kapku alkoholu. Podle oficiálních údajů se připojilo skoro 1800 uživatelů této sítě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Limonáda ve džbánku

Limonáda ve džbánku | Foto: ENVIC, o.s.

„Já si pivo určitě nedám. Objednala jsem si domácí bezinkovou limonádu. Rozhodla jsem se, že budu držet suchý únor,“ říká Jana Rošlapilová z Českých Budějovic, která vydržela nepít celý měsíc.

„Člověk si uvědomí, jak je nabídka nealkoholických nápojů v hospodách nebo restauracích poměrně malá. Většinou je možnost objednat si nějaké přeslazené limonády, nealkoholické pivo, čaj nebo kávu. To je všechno,“ vyjmenovává Jana.

Přehrát

00:00 / 00:00

Do kampaně Suchej únor se na sociální síti přihlásilo téměř 1800 lidí. S účastníky akce si povídal Martin Pokorný

Všem ostatním akci i přes omezenou nabídku doporučuje vyzkoušet.

„Je to zajímavé. Když jde pak člověk do hospody, tak je vidět, jak se ostatní pomalu opíjí a jak se mění jejich jednání a charaktery. Proto je dobré zůstat čistým a alkohol nepít. Ať se rozmazlí v jiných věcech, když si alkohol odepře. Třeba ať doma zkusí nějaký experiment. Já jsem zkoušela smíchat různé druhy ovoce, šťávu, led a vodu,“ doporučuje.

Akci Suchej únor oceňuje i ředitel Psychiatrické léčebny Červený dvůr Jiří Dvořáček. Období bez alkoholu budou podle jeho zkušeností jinak prožívat lidé, kteří pijí jen málo anebo pravidelní pijáci alkoholu.

„Člověk může pozorovat, jak mu chuť začne přicházet do hlavy. Že má vlastně problém tam, kde ho nečekal. To mi jako efekt na tom přijde nejzajímavější,“ říká Dvořáček.

Češi a alkohol v datech: Na nemoc či otravu zemře okolo 1500 lidí ročně

Číst článek

Zdravotní dopad může taková měsíční abstinence mít podobně malý jako měsíční dieta u někoho, kdo se špatně stravuje.

„Hodně lidí chodí v pátek pít. Člověk může být okouzlen tím, že je sobota ráno a on se probouzí se střízlivou hlavou,“ přidává další výhodu Dvořáček.

Češi stále nepřijali sociální normu ?střízlivý je také fajn?! upozorňuje organizátor akce Suchej únor

Číst článek

Reportér Českého rozhlasu Jan Kopřiva, který se k akci také připojil, navíc ušetřil peníze a přibyl mu volný čas:

„Měl jsem nějaký čas navíc, který jsem věnoval rodině, dílem i sportu nebo sobě. Po měsíci bez alkoholu skutečně mohu potvrdit, že se člověk cítí lépe, jsem čerstvější, odpočatější. Myslím, že mi zmizelo i 15 procent vrásek.“

„Přiznávám, že jsem měl po obědě malé nealkoholické pivo, kde je nějaké stopové množství alkoholu. Dělali jsme si legraci, že je to takové homeopatické množství. Spíš bylo zajímavé pozorovat reakce okolí, kdy se pozastavovali, divili, chvílemi jsem se cítil jako exot.“

Ať se na dočasné abstinenty okolí dívá jakkoli, odborníci se shodují, že každé období abstinence je pro organismus pozitivní.

Martin Pokorný Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme