Do Řecka dorazilo dalších 1200 migrantů. Zařízení pro uprchlíky jsou přeplněná

Dalších 1200 migrantů dorazilo v sobotu večer do aténského přístavu Pireus. V celém Řecku se pohybuje na 25 tisíc běženců. Většina z nich je na cestě k severním hranicím, kudy se chtějí dostat dál do Evropy. Makedonie ale do země pouští nanejvýš několik stovek lidí denně. U hraničního přechodu Idomeni na řecké straně čeká zhruba 6500 běženců a jejich počet se stále zvyšuje.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Uprchlíci v řeckém přístavu Pireus nastupují do autobusů mířících k řecko-makedonské hranici

Uprchlíci v řeckém přístavu Pireus nastupují do autobusů mířících k řecko-makedonské hranici | Zdroj: Reuters

Na mnoha místech v Aténách nocují tisíce lidí pod širým nebem. Situace se zhoršuje, běžní Řekové jsou ale k migrantům solidární.

„Většina lidí na ostrovech migrantům pomáhá, protože často jsou to rodiny a ženy s dětmi. Situace v Řecku se ale začíná velice dramatizovat, protože 22 až 25 tisíc migrantů je v zemi citelně vidět. Lidé přesto pomáhají a nevystupují proti nim,“ popsala spolupracovnice České rozhlasu v Řecku Soňa Dorňáková Stamu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Do Řecka dorazilo dalších 1200 migrantů, zařízení pro uprchlíky jsou přeplněná. Podrobnosti doplnila spolupracovnice ČRo Soňa Dorňáková Stamu

Všechna řecká zařízení pro uprchlíky jsou přeplněná a situaci navíc zhoršilo rozhodnutí pětice zemí posílit hraniční kontroly.

Kromě Makedonie toto opatření zavedly Rakousko, Chorvatsko, Slovinsko a Srbsko.

Slovinsko v pátek informovalo, že země na balkánské cestě se dohodly propouštět přes hranice zhruba 580 migrantů denně. Makedonie vpustila v sobotu do země asi 300 uprchlíků.

Uprchlíci nocují u hraničního přechodu Idomeni na řecko-makedonské hranici | Foto: Reuters

Řecký ministr pro migraci Janis Muzalas v rozhovoru pro televizní stanici Mega varoval, že počet uprchlíků v Řecku by se mohl během března zvýšit až na 70 tisíc.

Vláda tak podle něj začíná uplatňovat mimořádný plán, aby v Řecku mohlo na přechodnou dobu zůstat 50 až 70 tisíc migrantů. Řekl, že jde o číslo, se kterým si země může poradit.

Pokud navíc podle něj bude dobře fungovat operace NATO v Egejském moři a spolupráce s Tureckem, mohlo by připlout až o 70 procent migrantů méně.

Uprchlíci čekají u hraničního přechodu Idomeni na řecko-makedonské hranici | Foto: Reuters

O migrační krizi dnes také mluvil papež František. Všechny země by podle něj měly spolupracovat a chovat se solidárně, aby pomohly nést břemeno těm nejpostiženějším státům.

„Zvláště Řecko a některé další země nabízejí velkorysou pomoc. Avšak je třeba, aby všechny národy spolupracovaly," řekl papež.

Společné úsilí podle něj může být daleko efektivnější a pomůže spravedlivě rozložit tíhu krize, která dolehla na jednotlivé země nerovnoměrně.

Uprchlíci u hraničního přechodu Idomeni protestují za otevření řecko-makedonské hranice | Foto: Reuters

Uprchlíci u hraničního přechodu Idomeni protestují za otevření řecko-makedonské hranice | Foto: Reuters

Trasy migrace | Foto: Český rozhlas

ČTK, ČRo, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme