Změny tarifů u elektřiny projedná koalice. Návrh může zdražit proud pro domácnosti

Koaliční rada projedná změny tarifů u elektřiny. Návrh Energetického regulačního úřadu (ERÚ) se setkal s kritikou. Novinka by totiž mohla znamenat zdražení, a to skoro pro 40 procent domácností. Už minulý týden se proti návrhu ERÚ postavil premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Podle něj je systém tarifů špatný a znevýhodní odběratele elektřiny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jističe

Jističe | Foto: Jakub Říšský

Majitelé chat nebo třeba chalup by změnu tarifů poznali nejvíc. Jejich faktury by se mohly zvýšit až o tisíce. Vyplývá to z analýzy, kterou vypracovalo ministerstvo průmyslu a obchodu spolu s resortem práce a sociálních věcí.

„Je skutečně pravda, že některé netypicky spotřebitelské domácnosti by na to mohly doplatit,“ potvrzuje i mluvčí Energetického regulačního úřadu Jiří Chvojka. „Jedná se zejména o chalupy nebo o objekty, kde je historicky třeba nějaký velký jistič.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Nově by se cena elektřiny odvíjela od kapacity jističe, připomíná Zuzana Švejdová

Právě od kapacity jističe by se nově cena elektřiny vypočítávala. Navrhované změny se týkají takzvaných regulovaných cen, které tvoří zhruba třetinu z celkové částky na faktuře. Zahrnují například platby za přenos a distribuci.

Podle energetického experta z Hnutí Duha Martina Mikesky by na nové tarify doplatily hlavně domácnosti s malým počtem členů, tedy třeba důchodci, studenti nebo třeba matky samoživitelky.

Nový systém tarifů by řadě domácností zdražil elektřinu. Podle Sobotky je špatný

Číst článek

„Ten, kdo má doma náročné spotřebiče, jako jsou bazény s filtrací, klimatizace, sušičky, tak si snadno dovolí zaplatit vysoké měsíční platby. A bude spokojený s tím, že má levnější cenu elektřiny. Ale všichni ti, kteří elektřinou šetří, tak na to doplatí a elektřina jim zdraží,“ říká Mikeska.

Se změnou nesouhlasí ani premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Podle něj lidé nebudou mít motivaci šetřit elektřinou.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pohled ERÚ na diskusi okolo tarifů u elektřiny přiblížil mluvčí úřadu Jiří Chvojka

„Snižuje se v tom návrhu vlastně motivace šetřit z hlediska odběru elektrického proudu. Paradoxně by mohlo docházet k tomu, že se vlastně v rámci toho systému plateb budou přesouvat finanční prostředky od těch chudších k těm bohatším,“ uvedl nedávno premiér.

Že lidé přestanou šetřit energií, si myslí i opozice. Takový názor má například ODS nebo KSČM. Novinka se dotkne i podnikatelů, vyšší faktury by zaplatila většina z nich – někteří až o 4000 korun ročně víc.

„To nemůže být jenom technokratické cvičení, které nebere ohled na domácnosti, protože to je jedna z největších slabin. Bude to vyžadovat upřímně řečeno ještě širší politickou diskusi,“ připustil debatu o úpravě tarifů ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD).

Spotřebitelé poslali ERÚ tisíce připomínek k návrhu změny výpočtu ceny elektřiny

Číst článek

Debatě se nebrání ani Energetický regulační úřad. Už před časem zahájil takzvaný konzultační proces. Prostřednictvím webových stránek úřadu může svoje připomínky poslat kdokoliv. Doteď se ozvalo zhruba 19 tisíc lidí.

Podle mluvčího ERÚ Jiřího Chvojky se ze strany vedení úřadu nejedná o nějakou změnu názoru.

„Paní předsedkyně dostala k podpisu novou tarifní strukturu, kterou sestavovalo zhruba třicet expertů, mezi nimi zástupci ministerstva průmyslu a obchodu, a bylo to na základě úkolu, který dala vláda ve Státní energetické koncepci. Paní předsedkyně si dokonce nechala vypracovat oponentní posudek od univerzity a od soukromé společnosti, aby věděla, jak to vypadá, a všichni včetně zástupců ministerstva průmyslu a obchodu ji přesvědčovali, že to může podepsat a že to nebude mít negativní dopad na spotřebitele. Protože tomu nevěřila, vyhlásila veřejný konzultační proces a ty tarify nepodepsala, pouze představila, v jakém stavu jsou, a řekla, že se k tomu může poprvé v historii vyjádřit každý občan České republiky, aby sdělil, jestli ta změna je pro něj výhodná, nebo není,“ uvedl Chvojka v rozhovoru pro Český rozhlas.

Podle Chvojky se buď celý projekt pozastaví a přepracuje se, nebo se tarify upraví, aby nebyla žádná skupina spotřebitelů poškozena.

„Třetí varianta je, že se zavede změna tarifů jen pro velké spotřebitele na hladině velmi vysokého a vysokého napětí a pro domácnosti se ta změna odloží do okamžiku, než bude možné najít nějaké lepší řešení,“ řekl Chvojka.

Šéfka ERÚ Alena Vitásková už dříve řekla, že nové tarify by mohly vydržet deset až patnáct let. Platit by měly od příštího roku.

mkp, Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme