Angela Merkelová trvá na evropském řešení migrační krize

Není obvyklé, aby kancléřka Angela Merkelová chodila do německé televize na živé hodinové rozhovory tak často jako v poslední době. Podruhé za posledních pět měsíců byla jediným hostem talk show Anne Willeové německé televize ARD. Hlavní zpráva tohoto interview - Angela Merkelová svou uprchlickou politiku korigovat nebude.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Spolková kancléřka Angela Merkelová potvrdila, že na evropském řešení migrační krize trvá (archivní foto)

Spolková kancléřka Angela Merkelová potvrdila, že na evropském řešení migrační krize trvá (archivní foto) | Zdroj: Reuters

"Je to doba velmi kontroverzních debat, ve kterých musím dát jasně najevo, co chci a na čem pracuji," zdůraznila kancléřka.

Co Angela Merkelová chce, je řešení, které bude dlouhodobé. „Takové, za které se za rok za dva nebudeme muset stydět."

Přehrát

00:00 / 00:00

Německá kancléřka Angela Merkelová potvrdila, že na evropském řešení migrační krize trvá, informuje zpravodaj Pavel Polák

Nechce ani řešení, které problém jen odsouvá. To se podle ní děje právě teď na Balkáně, kde řada států utěsnila svoje hranice. A uprchlíci se nyní hromadí v Řecku.

„Nemůžeme přece nechat tuto zemi ve štychu. To je přesně ono, čeho se bojím - když jeden uzavře hranice, musí ten druhý trpět. To není moje Evropa," zdůraznila kancléřka.

Počty uprchlíků přicházející do Evropy chce Merkelová snížit lepší kontrolou řecko-turecké hranice v Egejském moři, těsnější spoluprací s Tureckem.

A také zlepšením podmínek pro uprchlíky v sousedních zemích - Jordánsku, Libanonu a Turecku. Aby se uprchlíci na nebezpečnou cestu do Evropy vůbec nevydávali. Na tom se evropské státy na posledním summitu podle Merkelové dohodly. Ale mnoho jich tomuto řešení, které vyžaduje čas, prý moc nevěří.

„Snažíme se v Evropě jednat společně. To je podle mého pevného přesvědčení správné - ne proto, že si to myslím já - ale protože věřím, že je to v našem nejvlastnějším zájmu. Německo leží uprostřed Evropy, Německo profituje z Evropy. Proto se vyplatí pro toto řešení získávat podporu.”

Řecko a Frontex začnou posílat migranty zpět do Turecka

Číst článek

Angela Merkelová nadále odmítá předem daný strop pro uprchlíky, které by Německo bylo ochotné pro daný rok přijmout. Odmítá krok, pro který se už rozhodlo Rakousko.

Ovšem německá veřejnost cítí stále větší nejistotu, protože neví, kolik uprchlíků do země letos přijde. Angela Merkelová a její kabinet slibují citelné snížení ve srovnání s loňským rokem. Ale zatím je to jenom slib. Navíc nálada v Německu se po incidentech v Kolíně nad Rýnem změnila. Podle Merkelové měl Kolín katastrofální účinek.

„Kromě jiného se také ukázalo, že integrace je velký úkol. Multi-kulti není to správnou odpovědí, aby si každý dělal, co chce. To, co dělá naši zemi tak atraktivní v očích řady uprchlíků, má svá pravidla.“

„Integrace není dobrovolná věc. V naší zemi platí rovnoprávnost muže a ženy, náboženská svoboda, svoboda projevu, tolerance. Tomu se musejí přizpůsobit,“ dodala Merkelová.

Uprchlická krize je pro ni zatím nejtěžší výzvou v úřadě kancléřky. Řešení, které prosazuje, je podle ní promyšlené a správné. Věří, že ve chvíli, kdy začne přinášet první výsledky, získá na svou stranu i další evropské státy. Bude se o to pokoušet 7. března na mimořádném summitu.

Trasy migrace | Foto: Český rozhlas

Kancléřka požádala německé občany o trpělivost s jejím mezinárodním úsilím. Její prioritou prý je udržet Evropu pohromadě a ukázat lidskost. Jde prý také o pověst Německa ve světě. „Je to velmi důležitá fáze našich dějin," podotkla.

Pavel Polák, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme