V parlamentních volbách budou hlasovat i mnozí Slováci žijící v Česku. Osobně i poštou

V sobotu budou na Slovensku parlamentní volby. Letos přilákají i nadprůměrné množství zahraničních voličů, a to ze slovenské komunity z Česka. Ti buď na Slovensko osobně pojedou hlasovat, nebo odvolí poštou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ilustrační foto.

Ilustrační foto. | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Slováci v Praze se scházejí na spoustě akcí - od sportu až po dýchánky u českého piva. Tam, kde jsme natáčeli, převládal pocit, že slovenská politika potřebuje po čtyřech letech jednobarevné vlády strany Smer nový impulz.

V restauraci v pražském Karlíně jsou na stolech deskové hry, v půllitrech české pivo, a všude kolem slovenština.

Přehrát

00:00 / 00:00

O velkém zájmu Slováků žijících v Praze účastnit se voleb v rodné zemi se v jedné karlínské restauraci přesvědčil reportér Vojtěch Berger

Desetitisíce Slováků v Praze o sobě vědí. A vědí taky o tom, co se děje u nich doma.

„Žijeme tady, ale máme stále pocit sounáležitosti k rodné zemi. Pokud chceme změnu, můžeme pro to něco alespoň zkusit, nenechat propadnout hlas,“ říká jedna z návštěvnic.

Igor Kruták před 10 lety zakládal komunitu Slováků žijících v Praze a stará se i o to, aby pražští Slováci jezdili domů volit.

Zájem voličů nakonec nestačil na to, aby se z Prahy vypravil do Košic speciální volební vlak. Slováci ale i tak hromadně domů na volby pojedou.

Internetová aplikace zřejmě zvýší volební účast

V minulých parlamentních volbách před čtyřmi lety hlasoval jen zlomek z celkového počtu Slováků žijících v zahraničí, asi 8 tisíc. Letos by to mělo být víc, a to i díky internetové aplikaci, která proces podání žádosti o hlasování poštou zkrátila na tři minuty a ušetřila lidem návštěvu úřadů.

Na otázku, koho budou zahraniční Slováci volit, ale neexistuje jasná odpověď. Sociologové o tom nevedou žádné statistiky.

Neformální hlava slovenské komunity v Praze Igor Kruták to ale vidí jasně:

„Kdo přijde do Prahy, je tu alespoň dva, tři měsíce a začne chápat, jak na tom Slovensko je, tak nikdo z nich by nevolil současnou vládní stranu. Každý by chtěl změnu, aby se Slovensko někam posunulo,“ míní Kruták.

Právě vládní strana Smer premiéra Roberta Fica ale volby zřejmě vyhraje. Poslední průzkumy preferencí zveřejněné před začátkem předvolebního moratoria v půlce února jí naměřily necelých 30 procent.

I hlasy zahraničních Slováků ale rozhodnou o tom, jestli Smer povládne dál, případně s kým.

Vojtěch Berger Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme