Trénovat paměť pomáhá seniorům v Plzni speciální místnost

28. únor 2016

Plzeňský Domov pro seniory Sedmikráska nabízí svým klientům reminiscenční terapii. Pro tento účel tam otevřeli speciální vzpomínkovou místnost. Senioři si v ní ukazují dobové oblečení nebo předměty a vzpomínáním trénují paměť.

Domov pro seniory Sedmikráska funguje už více než padesát let. Uživatelé tu mají k dispozici všechno, co potřebují a kromě výletů, exkurzí a dalších doplňkových aktivit mají na výběr i z několika terapií. Jednou z nich je i reminiscenční léčba, při ní se senioři sejdou ve speciální vzpomínkové místnosti. V dobově zařízeném interiéru, který připomíná obývací pokoj, spolu u kávy a bábovky vzpomínají nad starými fotografiemi, obrázky a dobovými předměty třeba na módu svého mládí, vyprávějí zážitky z minulosti a tím trénují paměť.

„Terapie reminiscenční, tak jako každá jiná, není povinná. Takže sem chodí jenom, kdo chce. Je samozřejmě lepší, když parta pro jeden cyklus je stejná. To, že jich tam není hodně, že je jich tam jenom pár, tak se potom i odvážou a vzpomínky plynou a na jazyk se dostávají mnohem snáz, než když sedíme v prostředí, kde je hromada lidí," vysvětlila ergoterapeutka Radka Vondrášková, která se reminiscenční léčbě v domově Sedmikráska věnuje.

Téma vzpomínání je pokaždé jiné

Reminiscenční, neboli vzpomínkovou místnost zřídil domov už před dvěma lety. Senioři se tam mohou scházet jednou nebo dvakrát do měsíce. Kromě starých fotografií si tam ukazují i módní doplňky nebo šperky. Vzpomínání napomáhá také samotný interiér místnosti; jsou tam předměty, které pocházejí z různých dob a také věci, které navozují příjemné pocity či vzpomínky. Sezení ve vzpomínkové místnosti ale neprobíhají pokaždé stejně, vždy jsou zaměřena jiným směrem. Tak si například senioři měli možnost zavzpomínat na dobová zaměstnání nebo potraviny.

„Dáme téma a podle toho tématu já zkusím si posbírat věci. Teď bych ráda s lidmi mluvila o zaměstnání. Takže jsem třeba sehnala starý kladívko a prostě předměty, které nám lidé přinesou," uvedla ergoterapeutka Vondrášková.

Vzpomínková místnost neslouží jen starým předmětům, lidé tu mohou zavzpomínat například i na svou první lásku. Senioři během sezení plní i různá cvičení a domácí úkoly. Terapie se zatím osvědčila, podle Radky Vondráškové už dělají senioři pokroky.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio