Sýrie po pěti letech zažila klidný víkend, opozice ale režimu stále nevěří

Křehké příměří v Sýrii vydrželo po celý víkend. První rozsáhlé zklidnění bojů je už teď velkým úspěchem. Až do páteční půlnoci totiž málokdo věřil tomu, že klid zbraní vůbec začne. Syrská vláda i povstalecké skupiny se sice obviňují z několika přestupků, v příměří ale chtějí pokračovat. I když opozice vládě nevěří.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Členové Syrské osvobozenecké armády v kopcích poblíž Aleppa

Členové Syrské osvobozenecké armády v kopcích poblíž Aleppa | Zdroj: Reuters

„Pokud se mezinárodnímu společenství skutečně podaří uklidnit situaci a zločiny syrského režimu zastavit, pak se tu otevře opozici a vlasteneckému hnutí prostor k prvním krokům směrem k politickému řešení. Nejdřív ale musí vychladnout krev, jak se říká,“ myslí si Firás Chálidí, zástupce té části syrské opozice, která sídlí v Egyptě.

Přehrát

00:00 / 00:00

Po dvou dnech příměří v Sýrii jednotlivé strany tvrdí, že ho chtějí i nadále dodržovat. Opozice ale vládě nevěří, říká zpravodaji ČRo její zástupce v Egyptě Firás Chálidí

Firás Chálidí ale zároveň dodává, že diktátor, jako je Bašár Asad, nikdy na žádné politické řešení nepřistoupí. A s Asadem v čele to podle něj už nikdy fungovat nemůže.

„Opravdu si nemyslím, že poté, co milion Syřanů přišel o život, poté, co je dvanáct milionů lidí na útěku z domova, bezmála tři miliony lidí jsou zmrzačené a miliony domů zničené, že by po tom všem bylo myslitelné, aby tento režim zůstal u moci,“ dodává Chálidí.

Pro Rusko měl dříve sympatie, podporou Asada ho ale zklamalo. Chálidí tvrdí, že ruská účast ve válce promění Sýrii v nový Afghánistán. Přitom Asada by podle něj mohla sesadit právě jen Moskva.

„Rusko jediné má možnost přimět k odchodu ze Sýrie Íránce a samotného Asada, a to v rámci východiska, které by bylo dobré právě pro Moskvu. Ale nezdá se, že by si to uvědomovala,“ tvrdí člen syrské opozice v Egyptě Firás Chálidí.

Sýrie | Foto: ČTK

Štěpán Macháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme