Hradecká pobočka Českého červeného kříže potřebuje sama první pomoc. Přišla o registraci

29. únor 2016

Červený kříž pomáhá na nejrůznějších místech světa už víc než 150 let. Působení jeho pobočky v Hradci Králové ale končí ostudou. Výkonná rada Českého červeného kříže totiž tamnímu oblastnímu spolku kvůli mnoha pochybením a několika milionovému dluhu zrušila registraci.

Dlouhodobé porušování stanov a poškození několika desítek seniorů a tím i dobrého jména Červeného kříže. To jsou hlavní důvody, proč Oblastní spolek v Hradci Králové přišel o registraci.

„Bohužel loni došlo k tomu, že několik desítek klientů uhradilo zálohy na rekondiční pobyt, ale ten se neuskutečnil. To by ještě nebylo to nejhorší, ale ty zálohy nebyly následně vráceny," vysvětluje prezident ČČK Marek Jukl.

Královehradecká pobočka je navíc v insolvenci, někteří zaměstnanci nedostali výplaty a prakticky denně se hlásí další podvedení.

Čtěte také

Královehradecký krajský úřad už dokonce pobočku vyškrtl ze seznamu poskytovatelů sociálních služeb.

„Oblastní spolek se proti našemu rozhodnutí odvolal, konečné slovo bude mít Ministerstvo práce a sociálních věcí. Loni nám hradecký Červený kříž nedoložil bezdlužnost a přišel tak o část dotace na poskytování sociálních služeb. Dotaci, kterou už dostal, měl spolek podle smlouvy do 5. února vyúčtovat, ani přes urgenci to ale neudělal," doplňuje Martina Götzová z Krajského úřadu.

masáž srdce, první pomoc

Ke stejnému kroku, tedy nevyplacení dotace, přistoupilo i město Hradec Králové. Jeho auditoři totiž při kontrole vyhodnotili účetnictví místní pobočky Červeného kříže jako nevěrohodné.

„Ekonomické potíže hradeckého červeného kříže jsou dlouhodobé. Vznikly vinou bývalého ředitele, který kvůli tomu musel z funkce odstoupit. Naše ústředí o té situaci bylo průběžně informováno a až dotěď neprojevilo jakoukoli snahu nám s řešením situace pomoci," uvádí za Hradecký oblastní spolek Lukáš Pochylý.

Doprovodný program - kurz první pomoci

Pobočka má prý u různých subjektů pohledávky v hodnotě přes 13 milionů korun, dluhy nejsou ani poloviční.

Proti rozhodnutí o zrušení registrace se hradecký červený kříž odvolá.

„Využijeme práva odvolat se k nadřízenému orgánu, tedy ke shromáždění delegátů. Do té doby se budeme snažit poskytovat veškeré služby v plném rozsahu," dodává Lukáš Pochylý.

Červený kříž v Hradci Králové ročně poskytne služby zhruba 30 000 klientů a patří mezi největší v republice. Všechny své věřitele chce prý uspokojit.

autor: PLE
Spustit audio