Přestupy v NHL končí, ne všichni se ale chtějí stěhovat. Jde i o MS v Moskvě

V NHL se blíží konec přestupů a další hokejisté, včetně českých, ještě můžou měnit působiště. Třeba Jiří Hudler si polepšil – v Calgary by si play-off nezahrál, u Jágra na Floridě se na něj může těšit. Jsou ale tací, kterým se rozhodně stěhovat nechce. Přesuny v NHL pak mají vliv i na sestavu pro mistrovství světa nebo Světový pohár.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Útočník Vancouveru Radim Vrbata (vpravo) slaví s Danielem Sedinem svůj gól do branky Dallasu

Útočník Vancouveru Radim Vrbata (vpravo) slaví s Danielem Sedinem svůj gól do branky Dallasu | Zdroj: Reuters

„Hlavně kvůli rodině, protože tam máme zázemí. Stěhovat děti na druhý konec Ameriky není ono. Možnosti, že bych mohl jít jinam, sice byly, ale nakonec rodinná stránka převážila v tom, že jsem se vrátil sem a jsem za to rád,“ přiznává Zbyněk Michálek.

„Hokejově vím, kde jsem, co mám čekat od trenérů a znám tady hodně spoluhráčů. Mám hodně kamarádů i mimo led, takže vím, že rodina je v bezpečí, když jsem někde na tripu. To je pro mě teď hlavní,“ dodává hokejista.

Přehrát

00:00 / 00:00

Už jen několik hodin mají týmy v NHL na dokončení posledních přestupů. Přesun na poslední chvíli by se mohl týkat i českých hokejistů. Více František Kuna

V minulé sezoně se stěhoval narychlo do St. Louis, ale už je zpět v Arizoně a bude doufat, že se ho dnešní poslední přestupový den týkat nebude.

Češi už se nacestovali v rámci výměn dost – Jiří Hudler na Floridu, Milan Michálek do Toronta, Jiří Sekáč do Arizony k české partě. Ve hře je třeba také Radim Vrbata z Vancouveru nebo Michael Frolík z Calgary.

O možném přesunu Radka Gudase z Philadelphie mluvil v televizi TSN uznávaný novinář Bob McKenzie, podle kterého prý dostali Flyers nabídku na českého obránce, ale zatím se žádné další informace na stránkách soutěže ani klubu neobjevily.

Výměna hráče za volbu v draftu

Ale proč kluby mění hráče za volbu v draftu? Za nic hmatatelného – žádný hráč ani peníze, jen výběr potenciálního talentu někdy v budoucnu?

„Jdete na trh a přemýšlíte, jaký nejlepší obchod uzavřít. Máme rádi výběry v draftu, navíc jsme získali druhé kolo, což má velkou váhu. Musíte ale všechny hráče sledovat denně. Říkám, že je to jakási inkubační doba pro naši volbu v draftu.“

„Máme mnoho možností – hráče třeba poslat do juniorky, nechat ho hrát ještě za univerzitu nebo nějakou nižší soutěž. Až časem se ukáže, že to pro nás byl dobrý obchod,“ vysvětluje Brad Treliving, generální manažer Calgary, který byl u odchodu Jiřího Hudlera právě za dvě volby v draftu.

A tak se bude s volbami draftu čile obchodovat dál, ale už jen několik hodin. Přestupy končí v NHL v 21 hodin středoevropského času.

Na MS by mohli jet Sekáč, Hanzal a bratři Michálkovi

Uzávěrku přestupů v NHL ale sledují i trenéři hokejové reprezentace s výhledem na možnou nominaci na mistrovství světa a Světový pohár. Hráči, kteří si nejspíš nezahrají play-off, by byli pro šampionát v Moskvě volní.

Například Jiří Sekáč putoval do Arizony, která je pod hranicí play-off o osm bodů. V týmu Kojotů hrají také Martin Hanzal se zmiňovaným Zbyňkem Michálkem. Jeho bratr Milan zase přestoupil do beznadějně posledního Toronta.

Do konce základní části NHL zbývá ještě zhruba 20 zápasů. Trenéři budou na začátku května kalkulovat také s těmi, kdo vypadnou v prvním kole Stanley Cupu.

František Kuna Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme