Vybudování lůžek nestojí stát ani korunu, říká ředitel soukromého domova pro seniory

29. únor 2016

Soukromá zařízení pro seniory si ovšem stěžují, že ani tak nedosáhnou na dotace od krajů. V duelu na toto téma Martin Netolický (ČSSD), hejtman Pardubického kraje a Jiří Dušek, ředitel Domova seniorů Šanov.

Obecní či krajská zařízení jsou ve většině případů beznadějně plná a senioři musí na umístění čekat i několik let. Navíc krajům chybí stovky milionů korun na dofinancování sociálních služeb.

Soukromá zařízení si stěžují, že nedosáhnou na dotace. Jaká pravidla platí pro soukromé poskytovatele sociálních služeb a jaká pro státní respektive krajská? Proč se kraje potýkají s nedostatkem kapacit? Pomohla by jednotlivým regionům i poskytovatelům sociálních služeb změna ve financování ze strany státu? Proč musí senioři na umístění čekat i několik let?

„Pokud jde o ostatní kraje, tak celková částka dosahuje podle našich kalkulací až 900 milionů korun,“ říká k vyčíslení nedostatku financí krajů Martin Netolický (ČSSD), hejtman Pardubického kraje. Zároveň uvádí, že jde o problém, který souvisí s navýšení mezd, které samy kraje nemohou pokrýt. V rámci pátečního jednání však dostal příslib od ministryně práce a sociálních věcí, že se pokusí získat prostředky od ministerstva financí.

„V tuto chvíli máme osm set lůžek, s tím, že pouze v Šanově máme částečnou dotaci. Musíme se postarat sami. Kromě základních služeb musíme poskytovat i služby navíc, abychom mohli dofinancovat naši službu,“ říká k problému ředitel Domova seniorů Šanov Jiří Dušek.

Spolupráce troskotá na financích

Ten říká, že podpora by měla být všeobecná na základě registrace a plnění podmínek, bez rozdílu, jestli jde o krajské nebo soukromé zařízení.

„Vedle zprostředkování dotace poskytujeme také vlastní finanční prostředky. V každém roce vyčleňujeme přibližně 50 milionů korun, jen v Pardubickém kraji. Nelze říct, že bychom neziskovky sabotovali, spíš naopak,“ odpovídá na otázku podpory soukromých poskytovatelů sociálních služeb hejtman Pardubického kraje.

Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický

„Co se týče spolupráce s kraji, tak tak ta je bezproblémová – rozumíme si, co se týče péče – co se týče potřebnosti, ale samozřejmě to vždycky skončí u financí,“ říká k situaci ředitel soukromého domova pan Dušek.

„Vybudování lůžek nestojí stát ani korunu. My veškeré náklady neseme sami, a chceme aspoň část dotací, co dostávají ostatní domovy, ale to se zatím nedaří. Takže určitě některá zařízení budou končit,“ uvádí Dušek.

Překážka není podle něj v tom, že by se nerozdělovaly dotace transparentně, naopak se situace v této oblasti zlepšila. Jádro problému vidí v dotační částce, která je pevně daná, a protože poskytovatelů sociálních služeb seniorům – tedy provozovatelů domovů pro seniory – bude v budoucnu přibývat, tak bude nezbytné zvýšit i celkovou částku, která se poskytuje.

Celý rozhovor obou hostů vysílání si poslechněte ze záznamu Českého rozhlasu Plus.

autor: kko
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.