První soška pro Leonarda DiCapria a „Oscars So White“. V USA se předávali Oscaři

Šest cen pro film Šílený Max, Oscar pro Leonarda DiCapria i skladatele Ennia Morriconeho. Nejlepším snímkem uplynulého roku je podle americké Akademie filmového umění a věd snímek Spotlight.

Snímek Spotlight vypráví o reportérech z listu Boston Globe, kteří se zabývali kauzou zneužívání dětí v katolické církvi. „Má důležité téma a příběh. Oceněn byl proto také scénář,“ říká filmový publicista a spolupracovník Českého rozhlasu Pavel Sladký. Oscary podle něj vyhrávají filmy, které se věnují důležitým tématům, historickým událostem nebo tomu, co právě hýbe americkou společností.

Leonardo DiCaprio předvedl jedinou hereckou polohu

Ocenění se konečně dočkal herec Leonardo DiCaprio. „Je to Oscar dlouho vybojovaný, za zaťaté zuby, za to, že se Leonardo DiCaprio vyhrabává z hrobu,“ komentuje Pavel Sladký a dodává: „Ale je to také Oscar za jedinou hereckou podobu, kterou Leonardo ve filmu Zmrtvýchvstání (v anglickém originále Revenant) předvede, protože jiná k dispozici není.“

„Kdybychom vzali v úvahu i předchozí nominaci Leonarda DiCapria, za Vlka z Wall Street bych mu přál ocenění mnohem víc, protože v něm předvedl širší hereckou paletu,“ uvažuje.

„Film Zmrtvýchvstání popisuje osud lovce kožešin, kterého nejprve zle „pocuchá“ medvěd, poté ho opustí i jeho společníci a on se musí dostat sám do civilizace,“ připomíná Pavel Sladký děj snímku.

Čtěte také

Oscaři pro Šíleného Maxe, to je ocenění za syrovou energii

Nejvíce Oscarů získalo sci-fi Šílený Max: Zběsilá cesta. Film se však nedá podle Pavla Sladkého považovat za absolutního vítěze. „Je to ocenění za syrovou energii, kterou režisér dokázal dodat do akčního žánru,“ domnívá se.

Už před slavnostním předáváním se mluvilo o tom, že Oscaři jsou příliš „bílí“. „Oscars So White“, to bylo důležité heslo na sociálních sítích i jinde. Americká společnost bere tyto diskuze vážně. Většina předávajících byli Afroameričané, zvítězila tak snaha „bílé Oscary“ trochu vyvážit. Zároveň se probírala i další témata – Leonardo DiCaprio mluvil o globálním oteplování a dostalo se také na problematiku sexuálního obtěžování.

autoři: Pavel Sladký , lvb , šše
Spustit audio