Migranti se pokusili proniknout z Řecka do Makedonie. Policie použila slzný plyn

Makedonská policie použila slzný plyn proti migrantům, kteří se pokusili překonat hraniční plot na přechodu Idomeni-Gevgelija mezi Řeckem a Makedonií. Informovala o tom agentura Reuters i další média. Jednalo se údajně o stovky lidí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Migranti se snaží proniknout přes bariéru na řecko-makedonské hranici

Migranti se snaží proniknout přes bariéru na řecko-makedonské hranici | Zdroj: Reuters

Migranti se na hranici začali hromadit poté, co Makedonie zhruba v polovině února výrazně omezila jejich vstup do země – pouští jen některé.

Podle informací médií dnešní vzrušení a následný frontální útok na ohrazení vypukly poté, co se roznesla nepravdivá zpráva, že Makedonie otevřela hranice pro všechny uprchlíky.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situaci okolo uprchlíků v Řecku přiblížila tamní spolupracovnice ČRo Soňa Dorňáková Stamu

Záběry z místa ukazují migranty, kteří improvizovaným beranidlem otevřeli kovovou bránu, která je součástí hraniční bariéry. Policejní těžkooděnci jim však nechtějí dovolit projít dál, k čemuž využívají i několik náloží se slzným plynem.

„Situace v kempu je velmi napjatá. Kemp je přetížen v důsledku uzavřených hranic. Ti lidé odešli ze svých zemí, kde jejich města byla vybombardována do velké míry evropskými a americkými bombami. V tuhle chvíli nemají co ztratit, protože se nemají k čemu vrátit,“ popsal Českému rozhlasu jeden z místních dobrovolníků Štěpán Mareček.

V Řecku hořely dvě opuštěné haly určené k ubytování migrantů

Číst článek

Uprchlíci se snaží dostat především na západ Evropy. Do Řecka přicházejí zejména přes Turecko. Třeba dnes ráno připlulo do řeckého Pirea kolem 1800 lidí, jak sdělila správa tamního přístavu.

Celkem jsou nyní v Řecku desetitisíce uprchlíků. Na severu země pak čeká na povolení ke vstupu do Makedonie podle policejních odhadů kolem 6500 lidí.

Lidé v táboře na hranici si stěžují na podmínky, v nichž tam žijí. „Je tady katastrofální situace. Velký počet lidí tu musí čekat na jídlo, vodu, toaletu, zkrátka na všechno. Navíc stále přicházejí další lidé a Makedonie odmítá otevřít hranice,“ řekl novinářům uprchlík ze syrského Allepa.

Podle spolupracovnice Českého rozhlasu v Řecku Soni Dorňákové Stamu se vláda snaží pronajímat hotely, kde by mohla ubytovat uprchlíky, a snaží se i obce a města. „Plánem vlády je rozdělit přistěhovalce do celého Řecka,“ poznamenala Dorňáková Stamu.

Trasy migrace | Foto: Český rozhlas

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme