Česko vždy stálo při Barmě, ocenila Su Ťij při návštěvě ministra Zaorálka

Bývalá barmská disidentka Aun Schan Su Ťij chce svou zemi vést, netrvá však na pozici prezidentky země. Řekla to českému ministru zahraničí Lubomíru Zaorálkovi z ČSSD na závěr jeho cesty do Barmy. Ani čtyři měsíce od demokratických voleb země stále nemá novou vládu. Národní liga pro demokracii, která se Su Ťij v čele zvítězila, chce hledat pomoc i v Česku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek se v barmském parlamentu v v Neipyijtu sešel s předsedkyní Národní ligy pro demokracii Aun Schan Su Ťij

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek se v barmském parlamentu v v Neipyijtu sešel s předsedkyní Národní ligy pro demokracii Aun Schan Su Ťij | Foto: Zdeněk Novák | Zdroj: Český rozhlas

„Nově zvolení poslanci vítězné strany paní Su Ťij mají zájem navštívit Prahu a čerpat z našich transformačních zkušeností,“ řekl Českému rozhlasu ministr zahraničí Lubomír Zaorálek.

Sama vůdkyně Národní ligy pro demokracii Aun Schan Su Ťij je přesvědčena, že jí Česko dlouhodobě nabízí ještě mnohem víc.

„Víc než inspirace je potřeba přátelství. Právě to se nám dostalo od České republiky a českého lidu. A toho si také cením nejvíc. V těžkých časech se víc potřebujete spolehnout na přátele než mít inspiraci,“ uvedla Su Ťij.

„Paní Su Ťij uvedla, že Česká republika je země, která vždy stála při Barmě, že jsme vždy pomáhali a nikdy jsme se nezměnili. A to velmi ocenila,“ řekl ministr zahraničí Českému rozhlasu.

Demokracie za pět měsíců?

Su Ťij netrvá na tom, aby se stala prezidentkou. V tom jí navíc brání současná ústava, která se nedá změnit bez souhlasu armády. Nejen kvůli složitým jednáním s odstupující vládou podle Su Ťij nebude možné vyřešit všechny z mnohých problémů Barmy hned.

„Je to naprosto mimořádný přechod k demokracii, zabere jen pět měsíců. Nevím o žádné západní zemi, kde by se režim zcela změnil prostřednictvím voleb za pouhých pět měsíců. Ale samozřejmě se nemůžeme zabývat takovými problémy, jako jsou političtí vězni, dokud naše vláda nebude na místě,“ míní.

Kromě otázky politických vězňů se chce soustředit na celou řadu dalších problémů, které trápí obyvatele její země.

Česká delegace na návštěvě v barmském parlamentu | Foto: Zdeněk Novák

„Je třeba hlavně začít spravovat zemi, zvednout zaostalé vzdělání, vytvářet pracovní místa a provést reformu fungování armády,“ popsal Zaorálek. Lidé chtějí také lepší fungování justice a celkově i zvýšení životní úrovně.

„Mluvila také o tom, že velkým problémem země jsou sociální rozdíly, protože existuje 1 procento nejbohatších, kteří žijí v bohatství a posílají děti do zahraničních škol, zatímco velká část dětí na venkově strádá a často místo školy chodí do práce,“ upřesnil ministr zahraničí.

O spolupráci stojí na 30 českých firem

I v tom posledním směru by chtělo pomoci i Česko. Kromě diplomatů proto v Barmě jednaly o možnostech nových kontraktů i skoro tři desítky českých firem. Mnozí chtějí navázat na spolupráci z minulých let.

„Je tady zájem renovovat naši bývalou továrnu na traktory Zetor, renovovat bývalou fabriku na pneumatiky, kterou jsme tu postavili, a je tady ještě celá řada našich bývalých investic. A my se zajímáme o to, jak se někde vrátit k těm věcem, které jsme tady v minulosti provozovali a nebo se pustit do některých nových projektů,“ uvedl ministr.

Aun Schan Su Ťij | Foto: Český rozhlas

ČRo, Zdeněk Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme