Boj o lístky začne zítra. Smetanova Litomyšl k opeře přidá i beatbox

1. březen 2016

Operní festival Smetanova Litomyšl letos nabídne 35 pořadů s rekordním počtem operních představení, k dispozici bude 30 tisíc vstupenek a jejich prodej začne už zítra.

Letošní ročník je výjimečný právě počtem operních představení, na programu je osm titulů v jedenácti představeních. Kromě světových oper - Verdiho Traviaty, Gounodova Romea a Julii, Belliniho Normy a Bizetovy Carmen se letos podařilo zajistit tak dvě opery Bedřicha Smetany a to Hubičku a Branibory v Čechách, Dvořákovu opera Čert a Káča vhodnou i pro děti a novodobou premiéru Míčovy opery.

Opera, která se od roku 1735 nehrála

Dramaturg festivalu Vojtěch Stříteský vysvětluje důvody nabitého programu: „Já musím říci, že se to vlastně tak nějak sešlo. My jsme moc chtěli znovu získat a podařilo se to Branibory v Čechách, protože je nikdo jiný než Smetanova Litomyšl v podstatě nehraje. Ale protože v Brně je nová Hubička, chtěli jsme i ji. Když jsme nakonec začali dávat program definitivně dohromady, vzniklo z toho 8 titulů. Čtyři jsme ještě nikdy nehráli a jedna z těch oper bude mít dokonce od roku 1735 svoji novodobou premiéru. My jsme za to rádi, jsme operní festival, tak to má být.“

Kromě oper zajistili organizátoři i další jedinečná vystoupení. Namátkou: při Symfonii Tisíců Gustava Mahlera bude na podiu celkem 300 muzikantů a zpěváků, unikátní je světelná a technická výprava scénického provedení Mše Leonarda Bernsteina, kde se divákům představí i Vojtěch Dyk a jedinečné bude také spojení tří orchestrů v pořadu Solo pro 100 smyčců.

Beatbox na operním festivalu

Tak i tady se snaží jít organizační štáb s dobou a pozval letos zpěváka, který si říká En.Dru a patří k nejlepším v oboru beatbox vocal. A právě on bude moderovat interaktivní koncert nazvaný Ujíždím na smetance sestavený ze zajímavostí, hádanek a perliček klasické hudby, filmů a seriálů a diváci budou moci do soutěže vstupovat pomocí chytrých telefonů. Děti se také budou moci aktivně zapojit do dění v pořadu Karneval zvířat.

Festival Smetanova Litomyšl

Diváci se také můžou těšit na vystoupení Anety Langerové v doprovodu symfonického orchestru nebo na koncert na přání skupiny Čechomor a zpěvačky Lenky Dusilové.Lešení na zámeckém návrší na rozdíl od minulých let rušit atmosféru koncertů nebude. Oprava je hotová, ale starosta věří, že se na zámek lešení bzryvrátí, protože je potřeba opravit i samotnou památku UNESCO.

Boj o vstupenky začne zítra dopoledne

Předprodej vstupenek začíná v den narození Bedřicha Smetany, tedy 2. března v deset hodin. Nákup není rozumné příliš oddalovat, Smetanova Litomyšl je unikátní i v tom, že prakticky všechna představení jsou vyprodaná během několika dní. Jinak lístky můžete koupit přímo v kanceláři Smetanovy Litomyšle, nebo v síti Ticket Portal a samozřejmě nejen osobně, ale i online.

Ředitel festivalu Jan Pikna má na starosti organizační záležitosti a také ví, že vstupenky v předprodeji dlouho nevydrží: „Ty vstupenky mizí strašně rychle. Takže kdo chce vstupenky na atraktivní pořad, musí v 10 hodin 2. března u svého počítače nebo v předprodejním místě a začít se o to starat. Nemůžeme zaručit, že ani takový dostane vstupenku. Je to někdy trochu loterie.“

Letošní ročník se koná od 9. června do 3. července.

autor: ba
Spustit audio