Travel Service chce získat většinu v ČSA. Obchod musí schválit Korean Air

Soukromý letecký dopravce Travel Service usiluje o zisk většiny v Českých aeroliniích (ČSA). Chce koupit akcie, které drží státní Český Aeroholding. Ten má v současnosti asi pětinový podíl. S prodejem musí souhlasit stávající většinový vlastník, společnost Korean Air. Její stanovisko se zatím nepodařilo získat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ČSA, České aerolinky, ocas letadla

ČSA, České aerolinky, ocas letadla | Foto: CSA

Případná změna vlastníka by mohla znamenat například to, že České aerolinie posílí pravidelné linky směrem do Asie nebo že získají investory, kteří mají zřejmě dost kapitálu na rozvoj.

Ostatně sám Travel Service naznačil, že se chce kromě charterových letů věnovat také posilování pravidelných linek. Pro něco takového má národní letecký dopravce, jako je ČSA, lepší pozici.

Přehrát

00:00 / 00:00

Travel Service chce získat většinu v ČSA. Obchod musí schválit Korean Air

Travel Service by chtěl mít celkem 54 procent akcií v ČSA. Loni do něj vstoupil velký čínský investor, společnost CEFC. V českém přepravci má téměř desetiprocentní podíl, ale chce ho zvětšit na skoro polovinu akcií společnosti.

„Pro Čínu je vstup do majoritního podílu v Českých aeroliniích logickým krokem. Zdá se, že Praha je velice významnou lokalitou a strategickým místem, a proto je ovládnutí vládního podílu logickým vyústěním dlouhodobé snahy o akvizici českých firem,“ říká analytik společnosti Colosseum František Bostl.

Český Aeroholding už naznačil, že by chtěl svůj podíl prodat. Držet necelou pětinu pro něj nemá valný smysl, jeho hlavním zájmem je rozvoj Letiště Praha. Teď tedy záleží hlavně na rozhodnutí korejské strany, která má 44procentní podíl.

Teoreticky je možné, že Korean Air obchod neschválí. Spolumajitel Travel Service Jiří Šimáně v rozhovoru pro deník E15 uvedl, že o záměru už Korejci vědí a že se odpověď čeká do několika týdnů.

Částka za dvacetiprocentní podíl v Českých aeroliniích by mohla být podobná té, za níž loni Travel Service kupoval svých současných 34 procent akcií. Cena nebyla nikdy zveřejněna, ale spekulovalo se o více než půl miliardě.

ČSA - České aerolinie | Foto: Český rozhlas

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme