Třetí den příměří v Sýrii: do obležených měst dorazil první konvoj s pomocí

První konvoj s humanitární pomocí dorazil do obležených částí Sýrie. Celkově chce OSN poslat v příštích dnech pomoc pro 150 tisíc lidí, kteří přežívají v patnácti obklíčených syrských městech. Mělo by to umožnit příměří, které navzdory sporům stále trvá. Pokračují ale operace zejména proti takzvanému Islámskému státu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V Sýrii platí od soboty klid zbraní mezi Asadovou vládou a opozicí

V Sýrii platí od soboty klid zbraní mezi Asadovou vládou a opozicí | Zdroj: Reuters

Třetí den syrského příměří se nese v atmosféře vzájemného obviňování z jeho porušování. Na žádost Francie se případy porušování klidu zbraní projednávají v Ženevě.

Schůzky se účastní zástupci zemí, které příměří navrhly. Syrská opozice viní vládní armádu, že i nadále ostřeluje povstalecké pozice, a může tak celé příměří zhatit.

„Budeme se porušováním příměří právě teď zabývat. Každopádně se snažíme dělat všechno pro to, aby cílové datum 7. března pro obnovení rozhovorů bylo dodržené. Záleží to ale na tom, jestli vydrží příměří a jestli se nám podaří doručit humanitární pomoc,“ uvedl zvláštní vyslanec OSN pro Sýrii Staffan de Mistura.

Přehrát

00:00 / 00:00

O příměří a humanitární situaci v Sýrii mluvil blízkovýchodní zpravodaj ČRo Štěpán Macháček

Syrská opozice a povstalci obviňují syrskou anebo ruskou armádu z ostřelování například několika měst severně od Aleppa. Není ale jasné, zda cílem ostřelování byla Fronta an-Nusra, která není součástí dohodnutého příměří, anebo jiné skupiny povstalců, které se k příměří připojily.

Turecké dělostřelectvo dnes zaútočilo proti pozicím takzvaného Islámskému státu severně od Aleppa. "Klid zbraní nezahrnuje celou Sýrii. Doufám, že se časem rozšíří, momentálně ale celou zemi nepokrývá. V některých oblastech bohužel pokračují útoky," prohlásil turecký prezident Recep Tayyip Erdoğan.

Rusko mezitím připustilo, že by se Sýrie mohla stát federálním státem, pokud by takové zřízení zaručilo jednotu a sekulární směřování země.

OSN: Smrt hladem hrozí tisícům Syřanů

Organizace spojených národů varuje, že tisícům lidí v Sýrii hrozí smrt hladem. Podle vysokého komisaře Spojených národů pro lidská práva Zaída Husajna žije 450 tisíc obyvatel Sýrie v obklíčených městech a vesnicích.

Komisař zároveň informoval o opakovaném blokování dodávek potravin, léků a další humanitární pomoci.

OSN doufá, že díky příměří se jí podaří během příštích pěti dnů dopravit humanitární pomoc do 15 obležených měst, v nichž žije asi 150 tisíc lidí.

Sýrie | Foto: ČTK

ČRo, Štěpán Macháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme