Vláda nechá kvůli suchu prověřit možnou stavbu čtyř vodních nádrží

Vláda nechá prověřit možnou stavbu čtyř vodních nádrží. Vodní díla mají v budoucnu vzniknout na Rakovnicku, Rychnovsku a Zlínsku. Stát tak chce předejít hrozícímu nedostatku vody. Loni kvůli suchu vznikaly požáry a klesala spodní voda.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Potápěčům při výměně táhel pomáhá jeřáb

Potápěčům při výměně táhel pomáhá jeřáb | Foto: Josef Kopecký | Zdroj: Český rozhlas

„Vláda pokračuje v koncepčním řešení problému sucha. Dnes jsme schválili další krok - plán pro stavbu 4 záchytných vodních nádrží ve 3 krajích,“ napsal premiér a šéf ČSSD Bohuslav Sobotka na twitteru.

Nová vodní díla mají vzniknout na řece Zdobnici u Pěčína v Královéhradeckém kraji, na Vláře u Vlachovicí ve Zlínském kraji a na Kolešovickém potoce u Senomat a na Rakovnickém potoce u Šanova ve středních Čechách.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vláda nechá kvůli suchu prověřit možnou stavbu čtyř vodních nádrží. Téma pro reportérku Kristýnu Proškovou

„Je třeba zdůraznit, že nejde o klasické přehrady, ale o malé vodní nádrže, takže jejich rozsah a velikost dosahuje velikosti středně velkého rybníka," popsal ministr zemědělství Marian Jurečka z KDU-ČSL a dodal:

„Například vodní nádrž Senomaty na Kolešovickém potoce by měla mít plochu při plném objemu 25,6 hektaru a třeba Šanov na Rakovnickém potoce ještě méně, a to 22,2 hektaru. Pro srovnání rozloha Máchova jezera je přibližně 280 hektarů."

Příslušné orgány dnes od kabinetu dostaly za úkol prověřit, zda jsou záměry uskutečnitelné, a to také s ohledem na územní plánování. Resort ve svém návrhu také upozornil, že od prvního záměru k postavení přehrady v Česku obvykle uplyne 20 let. S přípravami je proto podle resortu nutné začít už nyní.

„Podle našich předpokladů by se v následujících desetiletích měly ztenčit zásoby povrchové i podzemní vody zhruba o 25 procent, tedy o čtvrtinu. Jsou tu extrémní výkyvy počasí, zažili jsme v loňském roce abnormální sucho. Myslíme si, že vodní nádrže jsou jedním z mnoha možných opatření, jak zadržet vodu v krajině,“ přiblížil plány mluvčí resortu zemědělství Hynek Jordán.

Hladina ve vodní nádrži Šance je na historickém minimu | Foto: Kateřina Daňková

Ministr Jurečka už dříve upozornil, že pokud by se mělo opakovat takové sucho, jaké bylo loni, tak nás může čekat katastrofální rok.

„Pokud na území České republiky měsíc nebo měsíc a půl nenaprší praktický žádné srážky, tyto zkušenosti za poslední roky máme, tak všechna přírodě blízká opatření jsme vyčerpali. Abychom dokázali zabezpečit vodu nejenom pro zemědělce, ale i pitnou vodu pro občany a pro průmysl užitkovou vodu, tak v některých lokalitách České republiky potřebujeme mít nějaký další akumulační zdroj vody,“ řekl Marian Jurečka.

Šanov a Senomaty s nádržemi souhlasí

Nezávislý starosta Senomat na Rakovnicku Tomáš Valer plány na výstavbu vodní nádrže přivítal. „Těžko si umím představit vhodnější místo v našem katastru na takovou vodní nádrž,“ podotýká Valer.

„Dojde tam z 90 procent k zaplavení nivy, kde je orná půda. Zhruba z 10 procent to budou protisvahy, kde je dnes zčásti louka a zčásti les,“ popisuje starosta, který je zároveň předsedou Vodohospodářského sdružení obcí Rakovnicka.

Dodává, že nádrž na Kolešovickém potoce má být asi 200 metrů široká a přes kilometr dlouhá. Nová vodní nádrž by podle něj zásadně pomohla nedalekým zdrojům pitné vody.

O něco menší vodní nádrž by mohla vzniknout ve vedlejší obci Šanov. Stejně jako v Senomatech i tady o ni podle nezávislého starosty Zdeňka Netrha usilují už několik let. „Myšlenka už tady vznikla dříve. Bohužel byly ty projekty vždycky odmítnuty,“ dodává Netrha.

V Česku je nyní 65 lokalit, takzvaných hájených míst, kde by mohly přehrady vzniknout. Všechna aktuální čtyři místa jsou minimálně zastavěná.

Plánované / zvažované přehrady | Foto: Český rozhlas

Anna Jadrná, Kristýna Prošková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme