Zástupce syrské opozice pro ČRo: Vyloučení An-Nusry z příměří je chyba

Tři dny trvající příměří v Sýrii je ohroženo. Opozice viní syrskou vládu z toho, že pokračuje v ostřelování povstaleckých pozic. V Ženevě se odpoledne sešly zahraniční mocnosti, aby případy porušování příměří projednaly. Spojené národy doufají, že se jim v příštích dnech podaří dostat humanitární pomoc až k 150 tisícům lidí v Sýrii. Skeptická je k trvání klidu zbraní hlavně opozice. V Káhiře mluvil s jejím zástupcem blízkovýchodní zpravodaj Českého rozhlasu Štěpán Macháček.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V Sýrii platí od soboty klid zbraní mezi Asadovou vládou a opozicí

V Sýrii platí od soboty klid zbraní mezi Asadovou vládou a opozicí | Zdroj: Reuters

„Pokud se mezinárodnímu společenství skutečně podaří uklidnit situaci a zločiny syrského režimu zastavit, pak se tu otevře opozici a vlasteneckému hnutí prostor k prvním krokům směrem k politickému řešení. Nejdřív ale musí vychladnout krev, jak se říká,“ myslí si Firás Chálidí, zástupce té části syrské opozice, která sídlí v Egyptě.

Přehrát

00:00 / 00:00

Syrská opozice varuje před ukončením příměří. Blízkovýchodní zpravodaj ČRo mluvil s jedním ze syrských opozičních politiků

Zároveň dodává, že diktátor, jako je Bašár Asad, nikdy na žádné politické řešení nepřistoupí. Jenže s Asadem v čele už to podle Firáse Chálidího nikdy fungovat nemůže:

„Opravdu si nemyslím, že poté, co milion Syřanů přišel o život, co je 12 milionů lidí na útěku z domova, bezmála tři miliony lidí jsou zmrzačené a miliony domů zničené, že by po tom všem bylo přijatelné, aby tento režim zůstal u moci.“

Podle Firáse Chálidího je vyloučené i to, aby se Asadův režim udržel bez problémů u moci po vojenské stránce. Klid prý zkrátka v takovém případě nastat nemůže.

„Proasadovským milicím se ani s pomocí Íránu a Ruska nepodaří ovládnout celou Sýrii. Kdyby toho byly schopné, udělaly by to už dávno. Vždyť nemají pod kontrolou ani Daráju, což je damašské předměstí vzdálené pouhých sedm kilometrů od prezidentského paláce,“ vysvětluje.

S Ruskem dříve sympatizoval

Firás Chálidí, který vystudoval na univerzitě v libanonském Bejrútu politologii, je spíše levicově zaměřeným sekulárním politikem. Jak sám říká, s islamistickou ideologií skupin Islámský stát nebo An-Nusra nesouhlasí.

Zároveň ale tvrdí, že An-Nusra je na rozdíl od Islámského státu čistě syrskou, legitimní povstaleckou organizací a že její vyloučení ze současného příměří je velkou chybou.

V Sýrii platí od soboty klid zbraní mezi Asadovou vládou a opozicí | Foto: Reuters

„Kluci z An-Nusry nejsou žádní extremisté z Al-Káidy, jak se často říká. Masakry, které kolem sebe viděli, je zkrátka nahnaly do náruče organizací, které měly podporu od mezinárodního džihádu. Syrský islám je ale k extremismu kritický. A to je třeba brát v potaz při hodnocení An-Nusry, kterou tvoří právě Syřané,“ upozorňuje.

Podle Firáse Chálidího nabízela syrská opozice Rusku podporu, pokud se bude skutečně snažit věci v Sýrii urovnat tak, aby byla země do budoucna životaschopná. To by ale znamenalo výměnu nejvyššího vedení.

Třetí den příměří v Sýrii: do obležených měst dorazil první konvoj s pomocí

Číst článek

„Rusko bohužel odpovědělo proléváním krve a zabíjením. Rusové tímto vyčerpají nás a ještě více vyčerpají sebe. Pokud si totiž pan Putin myslel, že mu někdo poskytne snadné a laciné vítězství, tak to se opravdu mýlil,“ zdůrazňuje Firás Chálidí.

K Rusku dříve choval sympatie, podporou Asada ho ale zklamalo. Firás Chálidí tvrdí, že ruská účast ve válce promění Sýrii v nový Afghánistán. Přitom Asada by podle něj mohla sesadit právě jen Moskva.

„Rusko jediné má možnost přimět k odchodu ze Sýrie Íránce a samotného Asada, a to v rámci východiska, které by bylo dobré právě pro Moskvu. Ale nezdá se, že by si to uvědomovala,“ uzavírá člen syrské opozice v Egyptě Firás Chálidí.

Sýrie | Foto: ČTK

Štěpán Macháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme