Polsko si připomíná památku prokletých vojáků, bojovníků proti komunismu

V Polsku je dnes Den prokletých vojáků. Země si připomíná památku tisíců Poláků, kteří se po 2. světové válce postavili proti komunistickému režimu. Mnoho jich bojovalo se zbraní v ruce až dlouho do padesátých let.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Polská vlajka

Polská vlajka | Foto: Fotobanka Stock Exchange

Tragické osudy prokletých polských vojáků přibližuje nový historický film. Premiéra bude součástí letošních oslav, které budou velkolepější než dřív. Podle prezidenta Andrzeje Dudy Polsko teprve po desítkách let uznává jejich zásluhy.

„Chtěl bych, abychom mysleli na nezlomné vojáky a jejich pravdivý příběh. Abychom hrdinům konečně říkali hrdinové, katy a vrahy nazývali konečně katy a vrahy,“ řekl Duda.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zpravodaj Vít Pohanka připomněl působení prokletých vojáků za války a v poválečném Polsku a popsal dnešní vzpomínkové akce

Vládnoucí strana Právo a spravedlnost ráda zdůrazňuje, že se Poláci po druhé světové válce nenechali Sovětským svazem ovládnout bez boje.

Ministr obrany Antoni Macierewicz v předvečer dnešního svátku povýšil některé hrdiny protikomunistického odboje a rozdal pamětní medaile historikům a organizacím, které jejich památku připomínají.

V pondělí také proběhl v Národním divadle ve Varšavě slavnostní koncert. Dnes se v polské metropoli koná slavnostní obřad u hrobu neznámého vojína na Pilsudského náměstí, vzpomínkový pochod městem a mše svatá.

Až 180 tisíc bojovníků proti komunismu

Proti stalinistické vládě dosazené Moskvou se v letech 1944 a 1945 obrátila velká část polského odboje, který do té doby válčil s německými nacisty.

Polský Institut národní paměti odhaduje, se nějakým způsobem do boje proti nastupujícímu komunismu na konci 2. světové války a později zapojilo 120 až 180 tisíc Poláků. Proběhlo několik amnestií, kdy se mohli beztrestně přihlásit.

Ozbrojené skupiny napadaly například věznice a internační tábory zřízené v Polsku sovětskou tajnou policií NKVD. Desítky tisíc jich také nakonec skončily v sovětských gulazích.

Některé skupiny prokletých vojáků bojovaly do poloviny 50. let. Poslední polský prokletý voják padl až v roce 1963 - osmnáct let po skončení 2. světové války.

Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme