Poplatek za zadání příkazu nebo změny trvalého příkazu přes internet je letos nejabsurdnější

Přes 36 miliard korun Češi loni zaplatili bankám na poplatcích. Už třetím rokem po sobě se ale suma zmenšuje, a to v řádech milionů korun. Důvodem je vysoká konkurence na trhu, která nutí banky poplatky snižovat nebo je úplně rušit. Pomohla tomu i soutěž o nejabsurdnější poplatek. Tu letos vyhrál poplatek za zadání příkazu či změny trvalého příkazu přes internetbanking.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výběr z bankomatu (ilustrační foto)

Výběr z bankomatu (ilustrační foto) | Foto: Free Digital Photos

Každý měsíc platí pan Jakub za poplatky průměrně 290 korun. Porovnal si proto ceníky a zjistil, že by změnou banky mohl ušetřit.

„Platím za příchozí a odchozí platby v jednotkách korun a za výběr z bankomatu šest korun. Ve výsledku mi to vychází zhruba na 5000 korun za rok. V současnosti jsem si zjišťoval jiné banky a tam to vychází v jednotkách stokorun,“ prozrazuje Jakub.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jde o princip, říká Patrik Nacher, provozovatel serveru bankovnipoplatky.com

Díky nástupu nových bank a konkurenčnímu boji se ale některé poplatky začaly snižovat. Přesto za ně Češi dají v průměru 180 korun měsíčně.

„Je zjevné, že banky o klienty soupeří. Snaží se přicházet s novými, atraktivními a zajímavějšími nabídkami,“ říká Filip Hanzlík z České bankovní asociace.

Některé finanční domy si účtují peníze například za autorizační SMS, za dotaz úřednici nebo třeba za vedení účtu zemřelého klienta. Právě na takové položky upozorňuje soutěž o nejabsurdnější poplatek. Podle Patrika Nachera ze serveru Bankovnipoplatky.cz se díky ní podařilo na banky vyvinout tlak:

„Poplatky, které jsou nejvíc kritizované, banky buď ruší - ať jsme konkrétní - poplatek za výběr z bankomatu vlastní banky dneska většinou lidé neplatí. Poplatek za příchozí platbu je vesměs u retailového klienta zrušen.“

Některé banky se ale snaží ztrátu na poplatcích vynahradit jinde. Do svého ceníku tak zařazují jiné položky nebo navyšují úroky.

Výsledky ankety o nejabsurdnější bankovní poplatek | Foto: Český rozhlas

Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme