Praha začíná vydávat Lítačku, nová karta na MHD postupně nahradí opencard

Cestující v Praze mohou ode dneška využívat Lítačku. Nová karta v městské hromadné dopravě postupně nahradí problematickou opencard, kvůli které Praha vede několik soudních sporů. Magistrát začal vydávat Lítačku ráno ve Škodově paláci na jedenácti přepážkách.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Legitimace na pražskou hromadnou dopravu tzv. Lítačka

Legitimace na pražskou hromadnou dopravu tzv. Lítačka | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Karty bude magistrát vydávat v pondělí a ve středu od 8.00 do 20.00, v úterý a ve čtvrtek od 8.00 do 18.00 a v pátek od 8.00 do 15.30.

Lítačku spravuje městská firma Operátor ICT. Její ředitel Václav Strnad neočekává u přepážek větší nápor než v běžné dny.

„U nás je trochu okurková sezona, protože karet, kterým vyprší platnost, není velké množství, ani nezačíná semestr na vysokých školách, takže nechodí noví studenti. Určitě přijdou nějací lidé, kteří dosud jezdili na papírové jízdné a zelená Lítačka se jim líbí, takže mírně zvýšený zájem žadatelů čekáme, ale nemělo by to být nic dramatického,“ uvedl Strnad.

Přehrát

00:00 / 00:00

Praha začíná vydávat novou kartu MHD Lítačku. Na podrobnosti se Radiožurnál ptal ředitele firmy Operátor ICT Václava Strnada

Dosavadní opencard mohou lidé používat až do data jejich platnosti. Karty, které si vyzvedli nedávno, tak budou platit ještě celé čtyři roky. Nové opencard už se ale vydávat nebudou.

O Lítačku může požádat každý, komu bude platnost opencard končit v následujících dvou měsících, a také ten, kdo dosud elektronickou tramvajenku nemá a chce ji. Stačí k tomu občanský průkaz a žádost vyplněná přímo u přepážky, kde novou Lítačku rovnou obratem vytisknou a vydají.

Pokud cestujícímu platnost opencard končí, ale má na ní nahraný předplacený kupon, zbývající část kuponu mu na Lítačku rovnou převedou a ta začne okamžitě fungovat. Zkontrolovat si to můžou lidé v jakémkoliv validátoru na opencard, který nově umí číst i data Lítaček.

Kauza opencard | Foto: Český rozhlas

ČRo, Veronika Neprašová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme