Charles Aznavour poprvé vystoupí v Praze, závěr kariéry plánuje na 100. narozeniny

Milovníci hudby se můžou těšit na jedinečný zážitek. V Praze totiž 6. dubna vystoupí legenda šansonu, zpěvák Charles Aznavour, označovaný jako francouzský Frank Sinatra. Je to vůbec poprvé, co se Aznavour představí v české metropoli. Jak řekl, do Česka se velmi těší, ostatně Prahu dobře zná.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Charles Aznavour

Charles Aznavour | Foto: Mariusz Kubik, CC BY 3.0

Charles Aznavour je dnes ve Francii tak velkým pojmem, že se jeho písničky učí děti na školách. Pokud by snad měl jedenadevadesátiletý zpěvák strach, že ho nejmladší generace nebude poslouchat, tak může zůstat naprosto klidný. Během svého života složil a nazpíval na 1200 písní a tento počet nemusí být ani zdaleka konečný.

Čtyřicetiletý Pařížan tvrdí, že zná řadu Aznavourových písní. Podle něj je nejznámější píseň La Bohème. Také o něm ví, že je arménským velvyslancem a bojuje za to, aby Turecko uznalo genocidu vůči Arménům.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhodnutí předsedkyně ERÚ o přepracování návrhu nové tarifní struktury cen elektřiny zdůvodnil mluvčí úřadu Jiří Chvojka

Gilles ze severu Francie, přesněji z předměstí Lille, současně říká, že sleduje Aznavourovu kariéru zpěváka, ale zároveň ho zná i jako herce.

Samotný Aznavour je ve skvělé formě, když ho zpravodaj ČRo potkal, tak měl na sobě červenou stylovou zimní, tak trochu lyžařskou bundu. A vypadal na to, že by klidně na nějaký svah vyrazil.

Charles Aznavour potvrzuje, že v Praze nikdy nekoncertoval, ale byl tam prý kvůli několika hereckým rolím. A jak tvrdí, do tehdejšího Československa jednou vyrazil i pro nás z jistě překvapivého důvodu.

„Jednou jsem k vám přijel speciálně kvůli tomu, abych se viděl se Zátopkem, obdivoval jsem ho. Ptal jsem se ho, jestli je těžké běhat jako on, on říkal, že ne, že mnohem těžší je zpívat,“ říká zpěvák.

Charles Aznavour, Jan Šmíd | Foto: Jan Šmíd

S Edith Piaf jsme byli děti ulice

Během svého života patřila mezi jeho přátele řada osobností, včetně Edith Piaf, s níž trávil spoustu času.

„Byli jsme děti ulice. U Edith Piaf to bylo proto, že se o ní nestarali, já jsem byl zase v cizí zemi, kterou jsem ale začal milovat,“ vzpomíná legendární umělec.

„Na ulici jsem se naučil jazyk a pak jsem ho naučil i své rodiče,“ dodává Aznavour, který žije na dvou místech. Ve Švýcarsku, kde má stálou rezidenci, a také na jihu Francie, v oblasti Le Baux de Provence, kde v těchto dnech nabírá síly před dalšími koncerty.

„Musíte milovat publikum. Není nutné mu nijak nadbíhat, dělat pro něj nějaké grandiózní věci,“ poodkrývá zpěvák tajemství svého úspěchu.

„Musíte ukázat, že si ho vážíte, že můžete dělat svoji práci díky němu, za svou tvůrčí svobodu vděčím těm, kteří poslouchají mé písničky.“

„Mí blízcí mi už mnohokrát řekli, někdy už musíš přestat. A já jsem jim odpověděl - pokud přestanu zpívat, tak umřu, a oni na to, tak tedy pokračuj,“ dodává s úsměvem Charles Aznavour.

Myslí na jedno datum - na den, kdy mu bude přesně 100 let. To prý bude koncertovat opravdu naposledy.

„Myslím, že už se něco plánuje, poslední koncert, pokud tedy budu naživu. Ale to datum mám před sebou 22. května 2024. To je myslím pondělí, ale nejsem si jistý,“ říká Charles Aznavour.

Charles Aznavour | Foto: Český rozhlas

Jan Šmíd Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme